Guide: Barnets første mobil – hvornår, hvordan og gode råd

Hvornår skal børn have deres første mobil? Hvordan kommer man i gang og hvad skal du og børnene forberede sig på? Her er vores guide.

Guide: Barnets første mobil – hvornår, hvordan og gode råd

Godt nok er vores børn utroligt gode til at bruge, udnytte og navigere rundt på mobiltelefoner, tablets og andet elektronik, men inden de skal udstyres med deres egen mobil, så er forberedelse vigtig.

Det gælder både praktiske forberedelser samt vigtige snakke med børnene, som skal informeres om en fornuftig brug af mobilen – og det der følger med. For mange forældre kan det være et kompliceret emne, for hvad skal man egentlig sætte sig ind i og forberede børnene på? Og jo, der er mange ting, men vi har forsøgt i denne guide, at gøre det så simpelt som muligt.

Her gennemgår vi børnenes brug og forbrug af mobilen, sikkerhed, generel opsætning og giver nogle gode tips, så man let kan komme i gang.

Se også: De bedste mobilabonnementer til børn

Hvornår skal barnet have den første mobil?

Der er desværre alt for mange børn, der bliver udstyret med en mobiltelefon inden de er klar til det. Den digitale verden rummer muligheder og udfordringer, og det er vigtigt at børnene er klar til det, og har forståelse for hvad mobilen kan. Det er svært at sætte en alder på, men et godt tip er: Jo ældre, desto bedre. Jo ældre barnet er, desto bedre kan det forstå hele den digitale verden og de konsekvenser, der kan følge med mobiltelefonen.

Mange børn får en mobiltelefon allerede ved 8-9 års alderen, men det giver mening at vente længst muligt. Man kan med fordel starte roligt ud, ved at introducere børnene for “deres egen mobil”, men uden et SIM-kort og med meget begrænset adgang til apps og tjenester. Det kan være en aflagt smartphone eller fx en Apple iPod Touch, som kun er forbundet til WiFi. Der skal hverken være Facebook eller andre sociale apps på, men der kan fx installeres Spotify og/eller andre streaming-apps. På den måde kan man lære børnene om brugen af mobilen, brug af apps, brug af kameraet og billederne, så de har styr på det mest basale, inden de begynder at tage mobilen med uden for hjemmets trygge vægge.

Læs også: Barnets første telefon – Guide til 5 telefoner

Tal om brugen af mobilen

Inden barnet får sin første mobiltelefon, så er det vigtigt at snakke om fornuftig brug af den. Ikke bare om hvordan man lader den op og hvordan man installerer apps, men også om jeres egne regler, hvordan man gebærder sig på sociale netværk og i ordentlig brug af mobilen.

Her kan i gennemgå vigtige emner som:

  • Jeres regler: Hvad må barnet, hvad må barnet ikke, hvor meget må barnet bruge mobilen. Husk af inddrage barnet i snakken, for der er sikkert masser af forventninger, som i sammen skal have afstemt. Hvilke apps pg spil må hentes, hvilke hjemmesider skal man holde sig fra, hvornår må mobilen bruges og meget mere.
  • Håndtering af billeder: Vi elsker at tage billeder med mobilen og det samme gør vores børn. Informer barnet om brugen af kameraet. Hvad og hvem man må tage billeder af, deling af billeder.
  • Mobning: Det er også vigtigt at tale mobning, når barnet skal have en mobiltelefon. Hvordan kan man kommunikere på skrift, så det ikke fremstår forkert eller der kan opstå tvivl om betydningen. Noget der var ment i sjov, kan let blive opfattet anderledes på skrift. Man kan ofte “skjule” sig bag en mobiltelefon og mobning spredes hurtigt via beskeder.
  • Overdreven brug: Mobiltelefonerne er spændende, kan mange ting og er ofte svære at lægge fra sig. Det er vigtigt at lære barnet om brugen af en mobiltelefon, men lige så vigtigt at lære dem, hvornår de skal lægge mobilen væk. Det gælder både overdreven brug, men også brug når man er i selskab med andre.
  • Sociale netværk: Alle ovenstående emner kan tages i brug her, men det er også vigtigt at informere om de sociale netværk. Børnene skal guide i brugen af sociale medier. Når barnet er klar til det, så hjælp dem i gang med en profil.
  • Andre ting: Lær barnet om helt grundlæggende ting, såsom hvordan man præsenterer sig i mobilen, siger farvel, hvordan høje lyde kan genere andre. Det er også vigtigt at lære om phishing-beskeder, spam og hvilke informationer man skal holde private, fx CPR-nummer.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige mobiltelefon

Opsætning af barnets første mobil

En opsætning af barnets mobil er også vigtigt. Her skal der være styr på sikkerheden, køb af apps og man skal som forældre have kontrol over barnets mobil med en forældrekonto. Det er heldigvis ikke så svært, som det lyder.

  • Sikkerhed: Det er vigtigt med ordentlig sikkerhed på mobilen og ikke mindst i skyen. Sørg for at barnets mobiltelefon er låst med enten en adgangskode, fingeraftryk eller på anden måde, og lær barnet at holde denne kode hemmelig. Hold styr på de apps der installeres, så man undgår ondsindede af slagsen. En mobiltelefon kan blive stjålet eller tabt, så sørg for at have backup af billeder, kontakter og andet et sikkert sted.
  • Aktiver “Find min mobil”: Det kan varmt anbefales at aktivere “Find min mobil”, som findes til både Android og iPhone. Søg efter det i mobilens indstillinger. Her kan man let låse, genfinde og slette indholdet på en forsvundet mobiltelefon.
  • Forældrestyring: På forældres mobil skal der opsættes forældrekontrol, så man kan få kontrol over brugen af mobilen. Det er ikke ment som et overvågnings-værktøj, men til at undgå store regninger for købte apps, sætte diverse begrænsninger og for sikkerheden. På Android kommer man godt i gang med appen Family Link og på Apple iPhones skal der oprettes et Apple-ID til børn. Her kan man som forældre selv bestemme hvilke begræsninger der skal være. Fx vil barnet gerne hente eller købe en app, så skal en forældre først godkende det på hans/hendes mobiltelefon. En børnekonto kræver samtidig ikke et tilknyttet kreditkort.
  • Fælles besked-app: Find et fælles besked-platform, hvor i kan kommunikere. Det kan være på SMS eller en anden internetbaseret app, fx Telegram og Whatsapp, hvor der kan sendes video og billeder i høj kvalitet.
  • Børne mobilabonnement: Der findes specielle billige børneabonnementer. De er sjældent anderledes end almindelige mobilabonnementer, men har en mindre indhold og er derfor billigere. Vores råd er at vælge et billigt abonnement, der både indeholder data, tale og SMS/MMS. Der skal selvfølgelig være loft på forbruget, så man ikke pludselig står med en kæmpe regning. Derudover kan man følge med i forbruget på teleselskabernes hjemmesider. Finder man ud af at abonnement indeholder for lidt taletid, sms eller mobildata, så kan man overveje en større pakke.
  • Streamingtjenester: I har sikkert en række streamingtjenester i familien. I kan enten dele disse eller overveje om i skal opgradere til flere brugere, hvilket ofte kan gøres ret billigt.

Tip: Undgå dyre mobildata-regninger uden for EU

En guide til barnets første mobiltelefon

Guiden her giver gode råd til barnets første mobil og giver information om ting, som man som forældre bør forberede. Den første mobiltelefon er en spændende tid for barnet, og det er vigtigt at de føler sig indraget i beslutningerne, for de har helt sikkert en masse forventninger. Det skal være en god oplevelse for hele familien og jo bedre forberedt man er, desto lettere går det.

Ovenstående er vores råd og personlige erfaringer med den første mobil. Der er helt sikkert flere og ligger du inde med nogle, så skriv gerne en kommentar i feltet herunder.

Opdateringer af emnet

Meget er sket siden vi bragte artiklen. Daniel Søgaard Hald kørte videre med bolden. 4/3/2020 fulgte vi op med fortællingen Test: Samsung Galaxy Z Flip – Lækker, besværlig og dyr klaptelefon – Du læser den her. Seneste nyt om emnet finder du her.