Tip: Undgå dyre mobildata-regninger uden for EU

Brugen af mobildata uden for EU kan stadig blive en dyr affære. Desværre er stadig nogle der falder i fælden og det kan ende med gigantiske mobilregninger. Sådan undgår du let den dyre mobildata-regning uden for EU.

Tip: Undgå dyre mobildata-regninger uden for EU

Regninger på henholdsvis 17.736 kroner og 1.800 kroner for brug af mobildata uden for EU. Det er to af de seneste sager fra Teleankenævnet, hvor forbrugerne endte med store mobilregninger. I den ene sag fra Teleankenævnet fik forbrugerens datter efter hjemkosten fra en ferie i Thailand en regning for mobildata på 17.736,53 kroner. Og de står ikke alene, for der er flere verserende sager i ankenævnet, hvor forbrugerne har klaget over store udgifter til dataforbrug, særligt rejser uden for EU. Her hjælper vi på vej til at undgå de store roaming-regninger, der for mange dukker uventet op.

Læs også: Web-TV: Stil spørgsmål til Ugen Der Gik med Steen & Daniel

Mobilen er uundværlig på rejsen

Det er uundværligt at have mobiltelefonen med på rejsen, hvor der selvfølgelig skal tages feriebilleder, ses lidt Netflix, streames noget musik samt navigeres med Google Maps. Dataforbruget hos danskerne er stigende, mens brugen af almindelige taleopkald og SMS’er er faldende. Vi holder kontakten med videoopkald, på diverse sociale platforme og IM-apps, og derfor er dataforbindelsen svær at undvære på rejsen.

Efter vores mobilabonnementer er blevet fyldt op med mobildata i EU, så bliver der surfet mere end nogensinde før, når vi er på ferie. Men det er her det kan blive farligt, for hvilke lande er det nu der er inkluderet i mit abonnement og hvornår koster det penge? Det bliver hurtigt uoverskueligt og man glemmer at tjekke op på det inden turen.

Læs også: Sådan kan du få billigere streamingtjenester

Automatisk dataspærring fra teleselskabet

Heldigvis har teleselskaberne udstyret de fleste kunders mobilabonnementer med en “indbygget alarm”, en såkaldt dataspærring, og bruger man mere end et fastsat beløb, så skal man som forbruger godkende forhøjelse af dette.

Men af en eller anden årsag, så bliver dette tit overset eller glemt af forbrugerne, der i stedet mener at mobildata var deaktiveret, eller de var på Wi-Fi, eller noget helt tredje. Det tyder derfor på at der mangler kendskab til hvordan man bedst kan sikre sig, når man rejser steder hvor mobilabonnementet ikke inkluderer mobildata.

Læs også: Sådan vælger du det bedste mobilabonnement

Mobildata i EU er som regel inkluderet

Rejser du inden for EU, så er der højst sandsynligt roaming (mobildata i udlandet) i dit mobilabonnement. Det betyder at du har en mængde mobildata, som du frit kan bruge på din rejse. Kort sagt, du skal ikke betale ekstra for hverken at ringe, SMS’e, tjekke sociale medier eller streame indhold, så længe du holder dig inden for din inkluderede mobildata. Datapakken til roaming er sjældent den samme, som datapakken du må bruge her i Danmark – den er nemlig mindre. Så har du fx 30 GB datapakke i Danmark, så skal du forvente din roaming-datapakke er meget mindre.

Inden du tager afsted, så sørg for at tjekke indholdet af din datapakke, når du rejser i EU. Overskrider du grænsen, så kan det blive dyrt. Dog skulle teleselskabet gerne oplyse når dette er tilfældet.

Læs også: Roaming i EU: Her er alt, hvad du bør vide

Mobildata uden for EU kan blive dyrt

Går turen til USA, Kina, Thailand, Tyrkiet eller et andet land uden for EU, så kan det altså hurtigt blive rigtig dyrt. Prisen afhænger af hvor i verden du befinder dig, men kan koste op mod 100 kroner per megabyte. Her er nogle få gode råd til at undgå de dyre mobilregninger uden for EU:

  • Tjek dit abonnement inden du rejser:
    Måske er rejsedestinationen med i din roamingpakke og måske ikke. Det er rart at vide inden du tager af sted. På dit teleselskabs hjemmeside kan du let se hvilke lander der er med i dit abonnement samt hvad brugen i andre lande koster.
  • Slå mobildata fra på mobilen:
    På alle smartphones kan man slå dataroaming fra, så man let undgår de dyre megabytes. Fremgangsmåden er forskellig fra producent til producent, hvor man på en Samsung går til Indstillinger -> Forbindelse -> Mobile Netværk -> Dataroaming. På en iPhone går man til Indstillinger -> Mobilnetværk -> Indstillinger for data -> Dataroaming. På andre producenter er fremgangsmåden ikke meget afvigende fra ovenstående. Når dataroaming er slået fra, så bruger mobilen ikke data i udlandet.
  • Flytilstand:
    Vil du være på den helt sikre side, når du rejser med mobilen uden for EU, så er dette den oplagte mulighed. Slå flytilstand til og du undgår både brugen af dyre opkald og mobildata, til gengæld kan du ikke kontaktes på mobilen. Dog kan man, selvom flytilstand er aktiveret, aktivere Wi-Fi og hoppe på tilgængelige netværk på rejsen, fx på hotellet. Wi-Fi bruger ikke mobildata.
  • Slå telefonsvareren fra:
    Rejser du uden for EU, så kan det være en god idé at slå telefonsvareren fra. Mange ved det ikke, men faktisk er mobiltelefonen på rejsen låst til det netværk, den sidst er registreret på – også selvom den undervejs bliver slukket. Det betyder at ringer nogen til dig, mens mobilen er slukket, og den stadig er registreret på ikke netværk uden for EU, så kan det blive dyrt.

Det var et par gode råd, når rejsen går til et land uden for EU. Har du flere, så skriv hjælp gerne andre på vej i kommentarfeltet herunder.

Se også: Billige mobilabonnementer med roaming

 

 

Efterfølgende om temaet

Tiden står ikke stille og det gør emnet heller ikke. Her får du den efterfølgende udvikling om temaet. Daniel Søgaard Hald gik videre med historien. Allerede d. 29/1/2020 kørte vi en opfølgning med et indlæg omkring emnet Sådan kan du få billigere streamingtjenester – Den næste artikel om emnet finder du her. De seneste nyhedsartikler om temaet “Roaming” finder du her..