EU vil give 12 måneders ekstra garanti på reparationer

Når du fremover får repareret din vaskemaskine eller mobiltelefon i garantiperioden, skal du have 12 måneders garanti fra reparationsdatoen.

EU vil give 12 måneders ekstra garanti på reparationer

EU-Rådet og Europa-Parlamentet er nået til enighed om et EU-direktiv, som skal gøre det billigere og lettere for forbrugerne at få repareret produkter. Direktivet vil betyde, at producenterne (såsom Apple) skal gøre det let for andre aktører for eksempel kan tilbyde at udføre reparationer på produkter.

Producenterne skal offentliggøre lister med priser på reservedele, og det skal være muligt for reparatører at købe reservedelene til en rimelig pris. Producenterne må heller ikke afholde reparatører fra at bruge tredjepartsreservedele eller 3D-printede reservedele, når de reparerer dine produkter.

Se også: Brugte iPhones med garanti, reklamations- & returret

Repareret eller nyt?

Det skal stadig være muligt for forbrugerne at få udskiftet et defekt produkt med et nyt. Men tanken med direktivet er, at det skal være mere attraktivt at få tingene repareret. Her vil EU give forbrugerne 12 måneders ekstra garanti, hvis de vælger at få tingene repareret frem for at bytte til nyt.

Uanset, hvornår dit fjernsyn eller din mobil går i stykker inden for garantiperioden, vil du altså få 12 måneders garanti oveni de normale 24 måneder, hvis du vælger at reparere det.

På den måde håber EU på at brugerne vil vælge reparationer frem for at bytte til nyt. Det vil være godt for miljøet og økonomien. Reparationerne vil sandsynligvis blive foretaget i lokale værksteder i stedet for at blive sendt langt væk til producentens eget værksted.

Læs også: Brugte iPhones – priser, garanti og bæredygtigt genbrug

Europæisk reservedelsregister

For at gøre det let for forbrugerne at finde reparatører har EU planer om at tilbyde en online reparationsplatform, som vil indeholde en liste over de forskellige reparationstjenester i EU (i selve EU og i hvert medlemsland).

Den foreløbige aftale, der er indgået imellem EU-Rådet og Europa-Parlamentet, skal godkendes og formelt vedtages af begge institutioner, inden aftalen træder i kraft.

Læs også: Nu skal din smartphone være miljøvenlig