Fordele og ulemper ved de nye LFP-elbilbatterier

Er det bedre at vælge en elbil med det nye LFP-batteri? Her tager vi et kig på hvad de nyere LFP-batterier er samt fordele og ulemper der er ved dem.

Fordele og ulemper ved de nye LFP-elbilbatterier

Enkelte elbilproducenter er begyndt at bruge de såkaldte LFP-batterier i flere af deres elbiler. Men hvad er et LFP-batteri, hvem benytter dem og skal du vælge en elbil med det? Det kigger vi nærmere på her.

Se også: Tjek de billigste elbiler på markedet

LFP-batteri vinder indpas i elbiler

En række elbilproducenter er begyndt at benytte et nyt batteri til nogle af deres elbiler – det såkaldte LFP-batteri. LFP-batteriet er hverken et solid state- eller semi solid state-batteri, men er lige det “almindelige” elbilbatteri et lithium-ion batteri.

Forskellen er dog at LFP-batteriet anvender LiFePO4 (Lithium-jern-fosfat) som katodemateriale. Det giver denne type batteri nogle fordele, men sikkert også ulemper? Det kigger vi nærmere på nedenfor.

LFP-batteriet bliver mere og mere populært blandt elbilproducenter. Tesla og BYD er de to bilmærker, der oftest bruger LFP-batterier, men også Geely, MG og andre bruger dem nu. Det er for eksempel i elbiler som Tesla Model 3, Model Y, BYD Atto 3 og MG ZS EV.

Flere andre elbilproducenter gør også eller planlægger at bruge det. Det er for eksempel Ford, Hyundai, Kia og flere andre.

Men hvad er der specielt ved netop dette batteri? Det kan du læse mere om nedenfor.

Se også: Guides og nyheder om elbiler

Fordele ved LFP-batterier

Det er billigere

Først og fremmest er LFP-batteriet billigere at producere. Det skyldes at materialer dertil er billigere. Et billigere batteri skulle gerne betyde en billigere elbil, da batteriet oftest er den dyreste komponent i en elbil.

Et sikrere batteri

LFP-batterier er blandt de sikreste typer litium-ion-batterier, og de har en lav risiko for overophedning og brand. De frigiver heller ikke ilt, hvis de bryder i brand, hvilket gør dem sikrere end andre litium-ion-batterier.

Bedre holdbarhed

LFP-batterier har en længere levetid end andre typer litium-ion-batterier på grund af deres lavere nedbrydningshastighed. Det betyder, at de kan oplades hurtigt med mindre beskadigelse af batteriet, hvilket giver dem en længere levetid.

LFP-batterier kan også modstå et større antal opladnings- og afladningscyklusser, hvilket betyder, at de holder længere, før de skal udskiftes.

Det har dog stor betydning for holdbarheden, at man også passer godt på elbilbatteriet.

Mere bæredygtigt

LFP-batterier er ikke grønne batterier, men det er mere bæredygtige end det almindelige litium-ion-batteri. LFP-batterier indeholder nemlig ikke skadelige tungmetaller som kobolt, nikkel og magnesium.

De materialer, der anvendes i disse batterier, er lettere at købe på en etisk forsvarlig måde.

Ulemper ved LFP-batterier

Påvirkes lettere af ekstreme temperaturer

LFP-batterier kan have det sværere ved meget kolde eller varme temperaturer. Dette kan have en betydning for både rækkevidde og opladningshastighed.

Lavere energitæthed

LFP-batterier har lavere energitæthed. Det betyder, at der skal et fysisk større batteri til, for at opnå samme rækkevidde. Derfor anvendes denne type batteri typisk til billigere basismodeller af elbiler, der tit døbes Standard Range.

Se også: Dækker elbilforsikringen batteriet?