Stor stigning i offentlige ladere til elbiler

På bare et år er antallet af offentlige ladepunkter til elbiler steget med 73 procent, og antallet af lynladere er eksploderet med hele 157 procent.

Stor stigning i offentlige ladere til elbiler

Antallet af offentlige ladepunkter til opladning af elbiler stiger i rasende højt tempo. I oktober 2024 er der nu hele 27.298 offentlige ladepunkter fordelt rundt omkring i Danmark.

Til sammenligning var der kun 15.783 ladepunkter i oktober 2023. Det vil sige, at der er kommet 11.500 nye ladepunkter på bare et år svarende til en stigning på 73 procent.

Der er i skrivende stund 314.563 elbiler på de danske veje, hvilket svarer til 11,5 elbiler per offentligt ladepunkt. For et år siden var der 177.251 elbiler, og med 15.783 ladepunkter på det tidspunkt var der 11,2 elbiler per ladepunkt. Væksten i ladepunkter følger altså stort set med væksten af elbiler.

Se også: Sammenlign elbiler på pris og kvalitet

Antallet af lynladere eksploderer

Det er særligt antallet af lynladere med en ladeeffekt på mindst 100 kW, der er i høj vækst. Der var kun 1.422 af dem i oktober 2023, men nu – i oktober 2024 – er antallet vokset til hele 3.657 lynladere.

Det er en stigning på 157 procent – altså mere end dobbelt så høj vækst som de langsommere offentlige ladere til elbiler.

Til sammenligning skete der kun en stigning i antallet af normalladere (op til 22 kW) og hurtigladere (23-99 kW) på 64,6 procent i samme periode.

Se også: Find bedste ladeboks til elbil

Perspektivering

Har du mulighed for at få opsat egen ladeboks i hjemmet, bør du til enhver tid vælge denne ladeløsning. Det er billigst, og du undgår at skulle bruge tid på at lade elbilen op på farten, medmindre du skal køre længere på en tur, end hvad batteriet rækker til. Læs meget mere om opladning af elbilen i hjemmet.

Hver tredje dansker bor i etagebolig, og for dem er det svært eller ofte umuligt at få etableret egen ladeboks. Da vil man ofte være afhængig af at kunne lynlade elbilen på farten, da man ikke nødvendigvis har en offentlig normallader installeret tæt på sin bopæl.

Der er dog stor forskel på priserne på lynladere. De billigste koster 2,49 kr./kWh, mens de dyreste koster 5,75 kr./kWh. Se aktuelle priser på lynladere.

Vil du se de seneste tal om udviklingen i antallet af elbiler og ladestandere? Læs meget mere på Mobilsidens statistik om elbiler, som opdateres hver måned.

Vi anbefaler:
Se priser på Danmarks billigste elbiler
Test og anmeldelser om elbiler
Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den