Test af iPhone 12 – Gode opgraderinger, god iPhone

Med en langt bedre skærm, hurtigere ydelse, 5G og et nyt lækkert design er der store opgraderinger i forhold til sidste års iPhone 11. Perfekt er den dog ikke. Her er vores test af iPhone 12.

Test af iPhone 12 – Gode opgraderinger, god iPhone

Det er ikke længe siden Apple smed hele fire nye iPhones på banen, hvoraf halvdelen nu er landet i de danske butikker. Det gælder iPhone 12 og iPhone 12 Pro, som fredag den 23. oktober var klar til salg, mens iPhone 12 Mini og iPhone 12 Pro Max først kommer den 16. november. I denne omgang skal vi kigge nærmere på iPhone 12, som, på trods af at være den billigere premium iPhone, i år er blevet dyrere. iPhone 11 kostede fra 6.299 kroner, mens iPhone 12 koster fra 6.999 kroner. Den har dog også modtaget en række fornuftige opgraderinger, som gør den til et godt køb. Velkommen til vores test iPhone 12.

iPhone 11 er indtil videre dette års mest solgte mobiltelefon og hvis noget ikke går helt galt, så tror jeg iPhone 12 kommer til at overgå den. iPhone 12 er Apples billigste premium mobiltelefon og dene har i år fået opgraderinger, som gør den til et endnu bedre køb end dens forgænger. Her er det specielt skærmen, men også det nye design og MagSafe vil være for fristende for mange. På den anden side, så er prisen steget og der er denne gang mindre med i æsken – væk er nemlig oplader og øretelefoner.

Se også: Den billigste pris på iPhone 12 og 12 Pro

iPhone 12: Fordele og ulemper

Fordele:

  • En meget forbedret OLED-skærm
  • Utroligt lækkert design
  • Klar til 5G
  • Imponerende kameraer
  • Et utroligt ydelsesoverskud

Ulemper:

  • Ingen oplader eller øretelefoner i æsken
  • Ingen 90 eller 120 Hz-skærmopdateringsfrekvens
  • 64 GB lagerplads er for lidt

Læs også: iPhone 12 kan bruge 5G i Danmark fra starten

De bedste priser på Apple iPhone 12 64 GB

Opdateret 22/11 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Inphone.dk
Mindstepris
3.899,-
3.899,-
NordicElectronics
Mindstepris
3.918,-
3.918,-
El-Salg
Mindstepris
4.049,-
4.049,-

Apple iPhone 12 64 GB udbydes af 25 udbydere. Du kan spare op til 4.014,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Apple iPhone 12 64 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 25 webshops »

Designet er nyt

I forhold til Android-producenterne, som hvert år prøver med nyt design, så er det meget sjældent Apple laver de store ændringer. I 2017 kom iPhone X og siden da har iPhones faktisk til forveksling lignet hinanden. Og inden da skal vi helt tilbage til iPhone 6, hvor et afrundet design afløste et mere kantet industrielt design. Lige siden da har flere og flere bedt til Apple-guderne om at få iPhone 5-designet bragt tilbage – og med iPhone 12 har Apple gjort netop dette.

På billeder og video ser designet lækkert ud, men det er uden tvivl noget som skal opleves i virkeligheden. Når man først får iPhone 12 i hænderne, så er det lidt en blanding af flashback (til iPhone 5) og overraskelse man føler. Skærmen er flad, rammen er flad og den ser langt mere “rå” ud. Og på trods af en skærm på samme 6,1 tommer, så er iPhone 12 både blevet mindre og lettere end iPhone 11. Den flade ramme får den kun til at virke endnu mere kompakt. I starten føles den klart mere skarp i kanterne og ubehagelig, men efter kort tids brug har man vænnet sig til det.

Men det er så også det nye, for på for- og bagside ser iPhone 12 identisk ud. Der er stadig samme store notch i skærmen med sensorer til Face ID og frontkamera og samme firkantede kameramodul på bagsiden. Knapperne sidder også samme sted og har, som altid, en rar og præcis klik-fornemmelse.

Denne gang er der fem farver at vælge i mellem. iPhone 12 kommer i hvid, sort, blå, grøn og rød i form af (Product)RED. Enheden vi har fået til test er (Product)RED, som denne gang er en ret speciel rød farve. Den er ikke knaldrød, men heller ikke orange… lidt i mellemting, alt efter hvordan lyset omkring den er. Personligt er jeg ikke fan af farven og ville nok vælge den blå eller sorte.

Skærmen er beskyttet af et nyt “ceramic shield”, som Apple kalder det, og det skulle altså være fire gange mere brudsikkert. Om det bedre afviser ridser vides ikke. Men det håber jeg, for personligt synes jeg iPhones lettere får de helt små ridser i skærmene, end de fleste high-end Android-telefoner. Indtil videre er der ikke noget at se på skærmen. Her er også en IP68-certificering mod vand og støv og de gode stereohøjtalere, men mere om dem senere.

iPhone 12’s design er et friskt pust til et marked, hvor alle mobiltelefonerne ligner hinanden. Ikke at denne er dramatisk anderledes, men den føles “ny” i hånden, og det er en rar følelse.

Læs også: Næste års iPhone-design bliver inspireret af ældre model

Specifikationer på iPhone 12

Specifikationer på iPhone 12
Skærm 6,1″ OLED, 60 Hz, HDR10, Dolby Vision
2532 x 1170 pixels (460 PPI)
Mål og vægt 146,7 x 71,5 x 7,4 milli­meter
164 gram
Processor Apple A14 Bionic
Batteri 2815 mAh

20 watt hur­tig­op­lad­ning (tilbehør)

15 watt tråd­løs op­lad­ning

RAM 4 GB
Lagerplads 64, 128 eller 256 GB
Kamera Hovedkamera: 12 MP, f/1,6, 26 mm, OIS

Ultra vidvinkel: 12 MP, f/2,4, 120 grader, 13 mm

Frontkamera: 12 MP, f/2,2

Software iOS 14.1
Andet eSIM

5G-modem

IP68

Stereohøjtalere

WiFi 6

Face ID

Vejledende pris 6.999 kroner for 64 GB

7.499 kroner for 128 GB

8.399 kroner for 256 GB

Se også: Test og anmeldelser af de nyeste mobiltelefoner

Skærmen – den største nyhed

Sidste år var det ret skuffende, da vi fandt ud af at iPhone 11 kom med en LCD-skærm – og ingen gang i fuld HD! Til den pris burde skærmen have været af en højere kvalitet. Det skal dog siges, at skærmen i brug ikke var så ringe som man skulle tro. I år er der dog kommet andre boller på suppen.

iPhone 12 kommer nemlig med en opgraderet skærm, dog i samme størrelse 6,1 tommer. En ret perfekt størrelse, hvis du spørger mig; stor nok til underholdning og lille nok en at nå hele vejen rundt med én hånd. Anyways der er tale om en OLED-skærm i fuld HD, som går op til 625 nits og hele 1200 nits ved HDR indhold. Skærmen bliver stadig afbrudt af den kæmpe notch i toppen, men på den anden side er Face ID en effektiv måde at låse telefonen op på.

Og ser man bort fra det fancy “Super Retina XDR OLED” navn, så er det en fremragende skærm. Men den er ikke perfekt. Lige nu kommer det ene efter det andet Android-flagskib med 90, 120 eller 144 Hz. Selv Motorola Moto G 5G Plus og OnePlus Nord til omkring 3.000 kroner kommer med AMOLED og 90 Hz, og det burde iPhonen også. For selvom iPhone 12 er hurtig (voldsomt hurtig), så ville en 120 Hz-skærm være prikken over i’et og samtidig give langt mere flydende animationer. Jeg tænker det er et kompromis, som måske er klogt nok. Med 5G i de nye iPhones, vidste Apple at batteriet ville få det hårdere, og med en hurtigere skærmopdateringsfrekvens oven i hatten, så ville det blive for meget. Og hvor mange vil overhovedet lægge mærke til det? Ikke mange, men jeg har manglet det i min test af iPhone 12.

Læs også: Disse telefoner har hurtigere skærmopdateringsfrekvens

iPhone 12 test
Den nye OLED-skærm på iPhone 12 er god. Jeg havde drømt om 120 Hz.

En kraftkarl

Hvor der til gengæld ikke mangler noget er under motorhjelmen. iPhone 12 er udstyret med Apples spritnye A14 Bionic, bygget på en 5nm procesteknologi. Lige udover Huaweis Mate 40 Pro med Kirin 9000-chipsettet, så er dette den første af sin slags. Resultatet giver større ydeevne og lavere energiforbrug.

Som forventet slår A14 Bionic den hurtigste chip til Android-telefoner hjem. I fx Geekbench 5 scorer A14 over 1500 point i single-core og over 3900 i multi-core, hvor Snapdragon 865+ kan præstere omkring 900 og 3300 point. Men det er nu ikke fordi iPhone 12 føles hurtigere end iPhone 11. Men det tyder mere på et stort kraftoverskud end mangel på forbedring. Det betyder også, at man med iPhone 12 vil få en mobiltelefon, som også vil føles hurtig om 2, 3 eller 4 år.

Godt nok er der ikke mere end 4 GB RAM indbygget i iPhone 12, som blegner i forhold til de vilde mængder Android-flagskibene byder på. Selv min arbejdscomputer er til tider misundelig på dem. Men det er absolut ikke noget jeg mærker, for nylige apps virker ikke til at blive smidt ud af hukommelsen og de åbner altid lynhurtigt.

Det er dog skuffende (og lidt komisk) at man for 6.999 kroner kun får 64 GB lagerplads. 64 GB? Man finder nærmest ikke under 128 GB hos Android-konkurrenterne – og sådan burde det også være i iPhone 12. Er du fristet af en iPhone 12, og vil kunne bruge den i nogle år fremover, så skal du gå efter mindst 128 GB.

Og når vi nu snakker om år og levetid, så skal vi også et smut forbi iOS 14, Apples nye brugerflade og software til iPhones. Det ligner sig selv, men her er flere skønne tilføjelser. Widgets, app bibliotek, standard browser og mailklient og meget mere. Som en der bruger Android mere end iPhone, så sætter jeg stor pris tilføjelserne og mener iOS er bedre end nogensinde før. Dog er det gemt væk, så iOS 14 for mange vil ligne sig selv. Derudover er det at forvente, at Apple holder iPhone 12 fuldt opdateret de næste 5 år, måske mere.

Læs også: De hurtigste Android-telefoner – sommer 2020

iPhone 12 test
Glem iPhone 12 med 64 GB lagerplads. Gå efter den med 128 GB.

Husk en oplader

iPhone 12 er blevet mindre og er samtidig udstyret med 5G, så der er åbenbart ikke blevet plads til helt så stort et batteri. Forgængeren iPhone 11 imponerede (endelig) med dens gode batteritid, så det kan undre, at Apple har valgt at skære ned på dette område. Der er dog kun tale om en forskel på 200 mAh og den nye iPhone er udstyret med et mere energieffektivt chipset, så spørgsmålet er hvor stor en forskel der egentlig er.

Og når det kommer til stykket, så føles batteritiden på de to ret ens. Det betyder, at man ikke skal forvente iPhone 12 holder to dage, som nogle Androids, men den skal nok holde en hel dag. I test af batteriet har iPhone 12 kunnet browse på nettet i over 10 timer inden batteriet var dødt. Slår man 5G til, så kan man forvente et lidt større batteriforbrug. Det har jeg desværre ikke kunnet teste endnu. Investerer du i Apple 20W-oplader til 169 kroner, så kan du forvente iPhone 12 går fra 0 til 55 procent batteri på blot 30 minutter.

Når jeg skriver “husk en oplader”, så hentyder jeg ikke til en ringe batteritid. Det handler derimod om manglen på en oplader i salgsæsken. Der er nemlig hverken en oplader eller øretelefoner med i æsken. Apple fortæller at dette er for miljøets skyld, men jeg køber den altså ikke helt. Jeg forstår hvad Apple mener, men ville man virkelig skåne miljøet, så ville den have et USB-C-stik til opladning og ikke Lightning.

Du har sikkert en oplader til en iPhone liggende, hvis du køber iPhone 12. Eller måske har du ikke? iPhone 12 kommer med 20W-hurtigopladning og 15W hurtig trådløs opladning. Det hele kræver dog at man køber det som tilbehør, hvis man vil kunne drage nytte af det. På den anden side kommer alle konkurrenterne med hurtigoplader i æsken.

Jeg har også haft mulighed for at teste MagSafe, dog ikke med 15W-hurtigopladning. Jeg bruger dagligt trådløs opladning og det er dejligt at se Apple endelig lave tilbehør af denne art. Jeg er dog ikke kæmpe fan i MagSafe. Det er smart når telefonen skal placeres på opladeren, da den med magnet automatisk finder den rigtige position – og samtidig kan man bruge telefonen mens den oplades trådløst. Men det bliver hurtigt trættende, at man skal bruge to hænder til at frakoble den opladeren. Jeg foretrækker en stående trådløs oplader, så som OnePlus Wireless Warp Charge.

Læs også: Guide: Slå 5G fra på iPhone 12 og få længere batteritid

Styr på lyd og 5G

Siden iPhone 7 har Apple tilbudt stereohøjtalere i deres – og bestemt ikke af den ringe slags. Højtalerne i iPhone 11 er stadig i min top 3. Og det er ikke blevet anderledes med iPhone 12. Det ville være endnu bedre, hvis højtaleren i bunden var frontvendt, ligesom på Sony Xperia 5 II, men derudover kan jeg ikke klage over kvaliteten.

Forbindelserne har iPhone 12 også godt styr på. Jeg har desværre ikke haft mulighed for at prøve 5G endnu, fordi mit teleselskab ikke tilbyder det. Men det er ombord og lige nu gør det ingen reel forskel. Men køber du iPhone 12 for at beholde den i flere år, så kan 5G vise sig at være en vigtig tilføjelse.

iPhones er ikke ligefrem kendte for at have gode antenner, men jeg har ingen problemer haft i min test af iPhone 12. Dertil kan jeg tilføje at jeg kun har anvendt den i København. Oplever jeg problemer senere hen, så opdaterer jeg selvfølgelig min anmeldelse her. Og med volTE og WiFi-opkald, så har samtalekvalitet også været rigtig god.

Læs også: Test af batteritid i iPhone 12 afslører 5G dræner

iPhone 12 test
Det er let at tage gode billeder med iPhone 12.

Et endnu bedre kamera

iPhonen er nærmest det modsatte af Sonys seneste flagskibe, når det gælder kameraet. Hvor Sonyen er et genialt værktøj for kamera-kendte, så er iPhonen det perfekte point-and-shoot kamera. Åbn kameraappen, tag et billede og resultatet er godt – hver gang. Der findes mobilkameraer med flere funktioner og bedre kvalitet på nogle områder, men det er under alle omstændigheder et utroligt stærkt kamera, der sidder i iPhone 12. Lad os tage et nærmere kig på kamera-hardwaren:

  • Hovedkamera: 12 megapixel, f/1,6, 26 mm, OIS
  • Ultra vidvinkel: 12 megapixel, f/2,4, 120 grader, 13 mm
  • Frontkamera: 12 megapixel, f/2,2

Sammenligner vi disse specifikationer med forgængeren iPhone 11, så ser de tæt på identiske ud. Men der er faktisk sket lidt af hvert. For det første har hovedkameraet en stor f/1.6 blænde og dermed den største i en iPhone nogensinde. Det betyder der lukkes op til 27 procent mere lys ind, som i kombination med forbedringer til Deep Fusion og Smart HDR burde give bedre billeder – specielt når lyset er svagt.

Man skal dog ikke forvente den store forskel, hvis man kommer fra en iPhone 11 eller iPhone 11 Pro – som allerede har et utroligt godt kamera. Den største forskel opleves, når der tages billeder med bevægelse på eller når der ikke er meget lys til stede. Der opleves også en mindre forbedring, når der er stor dynamik i billeder, hvilket må skyldes forbedringerne til Smart HDR. Apple har med deres kamera ramt en god balance mellem det naturlige look og det “Instagram-venlige” – lidt til den varme side. Det er ikke Samsungs farvelade eller Huaweis ofte kunstige udseende, men det er heller ikke Sonys meget naturlige billeder. Kameraet i iPhone 12 er klart blandt mine favoritter. Det er let at tage billeder med, leverer en god kvalitet og gode funktioner. Bokeh- og portrætfunktionen er ikke altid helt god til at adskille forgrund og baggrund.

Har du et behov for at kunne zoome i høj kvalitet, så er iPhone 12 et dårligt valg. Her er nemlig ingen dedikeret telefotolinse. Personligt bruger jeg aldrig zoom, så for mig har det ikke været et mangel. Og jeg vil hellere have to gode kameraer end fire middelmådige. Og til sidst: skal du optage den bedst muligt video på en mobiltelefon, så kommer du ikke uden om en iPhone. Og med iPhone 12 er video blevet endnu bedre.

Inden længe kan du se frem til en større kamerasammenligning, hvor vi har nogle af de bedste telefoner med.

Jeg har taget nogle billeder med iPhone 12. Jeg har desuden også sammenlignet med OnePlus 8 Pro i samme prisklasse, den dyrere Samsung Galaxy Note 20 Ultra og sidste års iPhone 11 Pro.

Læs også: Kamerablindtest: Hvilken smartphone har det bedste kamera?

En iPhone til mange års brug

iPhone 12 både skuffer og glæder. Det er skuffende at der ikke er oplader og øretelefoner med i æsken, og at lagerpladsen starter ved kun 64 GB. Når man laver en fremtidssikret telefon med 5G og årevis med softwareopdateringer, så skal man ikke nøjes med 64 GB lagerplads. Og så mangler jeg en skærm med en hurtigere opdateringsfrekvens. På disse områder kan iPhone 12 ikke matche Android-konkurrenterne. Skal man have iPhone 12 med 128 GB lagerplads og med en 20W-oplader oven i hatten, så er vi altså oppe på 7.668 kroner. Man kunne også vælge en Samsung Galaxy S20 FE 5G og spare 1.500 kroner.

På den anden side får man en virkelig lækkert designet telefon, med flere års levetid. En solid softwareoplevelse, et af de bedste mobilkameraer og så hopper den glædeligt på 5G-netværket. Den holder ikke flere dage på en opladning, men batteritiden er heller ikke ringe.

Trænger din iPhone til en opgradering, så er iPhone 12 lige nu det bedste iPhone-valg. Det giver dog ikke mening at skifte iPhone 11 ud med iPhone 12, men har du en ældre iPhone, så giver en opgradering god mening. iPhone 12 er et godt køb og bedre end sin forgænger. På den anden side er konkurrencen denne gang langt mere intens.

iPhone 12 lander på 5 ud af 6 stjerner

iPhone 12 test
iPhone 12 lander i vores test på 5 ud af 6 stjerner.

Sagen fortsætter

Få den kronologiske fortsættelse i sagen og anvisning til hvor du finder seneste nyt om emnet. Daniel Søgaard Hald kunne ikke slippe temaet. 23/10/2020 puplicerede vi en ny vinkel om temaet med artiklen Forældrestyring til iPhone og Android – sådan gør du – Artiklen kan læses her. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..