Første test og indtryk af Android 11

Android 11 er officielt lanceret og vi har prøvekørt Googles nye styresystem og dets funktioner. Android 11 er Android 11 som det plejer at være, men med nye gode og veludførte funktioner. Her vores første test og indtryk af Android 11.

Første test og indtryk af Android 11

Android blev lanceret helt tilbage i 2008 og har siden da udviklet sig ekstremt meget. Fra at have dessertnavne og et nørdet udseende til et langt mere modent styresystem. Nu er nyeste udgave på gaden med navnet Android 11 og vi har taget det i brug. Her får du vores første test og indtryk af Googles nye Android 11.

Vi skal ikke mange år, og Android-opdateringer, tilbage før vi forventede, og fik, kæmpestore ændringer i Googles mobile styresystem. De seneste par år har dette dog ændret sig. Nye Android-versioner har lignet det Android vi kender, men til gengæld har Google fokuseret på at forbedre og optimere softwaren og tilføje brugbare funktioner og genveje. Android er blevet et modent styresystem, og det er for forbrugeren en god ting. I Android 11 har Google arbejdet ud fra samme opskrift som i Android 9 og 10: Byg videre på det grundlæggende i Android og gør det endnu bedre. Og det er Google kommet ganske godt fra.

Læs også: Android 11 er lanceret – her er de nye funktioner

Android er ikke bare Android

OnePlus har som nogle af de første lanceret Android 11, med deres egen OxygenOS 11 brugerflade ovenpå, som vi naturligvis har kastet os over. Og selv om det ikke er en helt “ren Android”, så kan vi med denne beta fra OnePlus stadig få et rigtig godt indtryk af funktioner og nyheder i Android 11 – alle disse har OnePlus nemlig bragt med over i deres opdatering til Android 11. Og sådan er det jo med Android, som bliver tilpasset hos den enkelte smartphoneproducent til deres telefoner og brugerflade. Så når vi gennemgår Android 11 her, så er det sikkert ikke det samme på Samsung, Huawei og flere andre. Til gengæld bruger både Motorola, Nokia, ASUS og også stadig OnePlus, nogle rimeligt rene udgaver af Android. I denne test af Android 11 har vi derfor haft fokus på de nyeste og vigtigste funktioner, som man kan forvente kommer til de fleste telefoner.

Se også: Test af OnePlus 8 Pro

Bedre privatslivskontrol

Der er i denne tid et stort fokus på privatliv, men det er nok de færreste af os der holder styr på hvad apps har adgang til og hvilke data der bliver suget ud. Med Android 11 bliver det lidt lettere at styre netop dette.

Udover at Android indtil nu har kunnet give apps tilladelse til lokation, mikrofon, kamera, filer, kontakter og meget mere udelukkende når man aktivt bruger dem, så kan man i Android 11 tillade brugen én gang. Det vil sige, at en app kun en enkelt gang kan få tilladelse til fx mikrofonen og derefter er adgangen spærret.

Har man derudover mange apps liggende, som bliver brugt sjældent eller aldrig, så vil disse i Android 11 automatisk få fjernet de tilladelser, som du tidligere har givet dem.

Se også: Billige priser på OnePlus-telefoner

Mere overskuelige notifikationer

Google har i Android længe haft godt styr på håndteringen af notifikationer, men der var stadig plads til forbedring i Android 10. Derfor har Google i Android 11 opdelt notifikationer efter app og rent grafisk gjort det mere overskueligt.

Hertil er kommet en række funktioner, som gør det endnu hurtigere at gå et overblik. Er der nogle nofitikationer du ønsker at prioritere, så vil disse ligge øverst i overblikket. Det kan både være prioriteret på apps og på enkelt personer. Det er ret genialt og meget simpelt at slå til og fra.

Når man er medlem af grupper i beskedsapps, så kan man nogle gange have brug for at gøre samtalen lydløs. Det er nu også muligt i Android, hvor man kan vælge en af notifikationerne fra notifikationsgardinet og gøre den lydløs. På den måde kommer der ikke lyde ved nye beskeder, men man bibeholder historikken af nye beskeder, så man ikke går glip af noget.

Noget helt nyt er bobler. Bobler er direkte stjålet fra Facebook Messenger, hvor man kan have en samtale fra en app liggende hvor som helst på skærmen, hvor den altid er klar til brug. Når man er færdig med samtalen, så swiper man bare boblen væk. Det kræver lidt tilvænning, men jeg er allerede fan af denne funktion.

Medieafspilning er i Android 11 flyttet ind i quick settings (hurtigindstillinger), hvor man har adgang til at pause, starte, skifte nummer, lukke appen og ikke mindst skifte mellem output-enheder. Jeg er ikke helt solgt på denne placering endnu, men muligheden for hurtigt at vælge mellem højtaler, hovedtelefoner og telefonhøjtaler fungerer godt.

Læs også: Trådløs Android Auto virker på alle mobiler med Android 11

I denne video ser man den nye opdeling af samtaler og får også et indtryk af den nye medieafspilning:

Styring af smart-enheder i Android 11 er genialt

I Android 11 er det blevet meget lettere og hurtigere at styre smarte-enheder i hjemmet. Tidligere skulle man åbne Google Home (hvis man brugte denne), finde det enkelte forbundne smart-produkt og derefter kunne man foretaget ændringer. I Android 11 kan man sige, at Google Home er blevet indbygget direkte i styresystemet.

Læs også: Sådan bygger du et smart-hjem med Google Home og Google Assistent

Holder man powerknappen inde på telefonen, så kommer man nu direkte til styring af smart-enheder. Her er også andre genveje, blandt andet nødsituationer, screenshot og Google Pay – og selvfølgelig muligheden for at slukke og genstarte telefonen.

Har man smarte lyspærer, termostater, højtalere, smart plugs og andre smarte-enheder, så får man i den nye genvej et hurtigt overblik. Her kan man tænde, slukke, ændre temparatur og meget mere, helt uden at åbne en app. En virkelig god tilføjelse til Android.

Læs også: Guide: Sådan kommer du let i gang med dit smart-hjem

Android 11 er på vej

Der er meget mere nyt i Android 11 og dette er kun vores første indtryk. Generelt har vi fået et rigtig godt indtryk af Android 11, som på en telefon som OnePlus 8 Pro virker mindst lige så hurtigt og flydende som Android 10. Det er Android som vi kender det, men med nogle virkelig gode tilføjelser, som giver mening at benytte i hverdagen. Nogle af de bedste er besked-bobler, styring af smart-hjem og så muligheden for kun at give apps tilladelser én gang, som i vores første test af Android 11 har imponeret.

Du er garanteret spændt på Android 11, men der kan gå noget tid inden de forskellige telefoner på markedet får opdateringen til Android 11. Så man skal nok væbne sig med tålmodighed. Men vi er slet ikke i tvivl om, at du godt kan begyne at glæde dig.

Har du nogle spørgsmål til Android 11 eller er der noget vi skal teste, så skriv det i kommentarfeltet herunder.

Læs også: Android 11 beta lanceret – her er de store nyheder

Screenshots fra Android 11

Fortsættelse følger

Her følger vi op med den seneste udvikling om temaet. Daniel Søgaard Hald har bragt sagen videre. 9/9/2020 blev historien fulgt op med en artikel med fokus på Android 11 er lanceret – her er de nye funktioner – Artiklen kan du læse her. Er du interesseret i absolut seneste nyt om temaet, så klik her..