Test: Samsung Galaxy S10 Lite – Lidt for light

Samsung Galaxy S10 Lite har stor skærm og stort batteri, men derudover er den ringere end resten af S10-serien og koster næsten det samme. Her er vores anmeldelse af Galaxy S10 Lite.

Test: Samsung Galaxy S10 Lite – Lidt for light

Samsung Galaxy S20 Lite… Hov, jeg mener Samsung Galaxy S10 Lite blev lanceret i starten af januar, altså knap et år efter resten af dens søskende-serie, der består af Galaxy S10 og Galaxy S10+. Den blev samtidig lanceret kort før Samsungs nye Galaxy S20-serie og har et design lignende disse, og det er altså derfor, at jeg har døbt den Galaxy S20 Lite.

Der er her tale om en mobiltelefoner, der arver navnet fra Samsungs high-end serie af mobiltelefoner, men tilføjer efternavnet “Lite”. Traditionelt betyder “Lite”, at der er sparet på noget af indmaden og den kan dermed sælges billigere. Dog koster Galaxy S10 Lite vejledende 5.199 kroner, så det er ikke lige frem en billig mobiltelefon.

Samsung Galaxy S10 Lite skal imponere med en stor 6,7 tommer skærm, et stort batteri og en hurtig processor. Men derudover er den, i forhold til resten af Galaxy S10-serien, en gevaldig nedgradering og lige nu har den samme pris som en Galaxy S10. Giver det mening at investere i en Galaxy S10 Lite? Det mener vi ikke. Svaret får du her i vores test af den. Velkommen til.

Fordele og Ulemper ved Samsung Galaxy S10 Lite

Fordele

  • Stor fin skærm (der ikke buer)
  • Den er hurtig
  • God batteritid

Ulemper

  • Den er dyr
  • Ingen trådløs opladning
  • Ingen IP-certificering
  • Ringere kamera end i Galaxy S10
  • Mono-højtaler i middelmådig kvalitet
Samsung Galaxy S10 Lite
Samsung Galaxy S10 Lite ligner ikke resten af S10-serien. Måske burde den have heddet Galaxy S20 Lite?

Designet på Samsung Galaxy S10 Lite

Designet af Samsungs Galaxy S10 Lite er ganske interessant. Det minder mere om Samsungs nye Galaxy S20-serie, end den gør om sidste års S10-serie. Både kameramodulet på bagsiden og hole-punch frontkameraet i skærmen er designmæssigt lig S20-serien eller Note10-serien. Note10-serien er mere firkantet, hvor S10 og S20 har mere afrundede hjørner.

På trods af et nyt kameradesign, så er man er ikke i tvivl om at det er en Samsung-mobil. Byggekvaliteten er helt i top, de fysiske knapper er gode og designet er udmærket. Lige bortset fra vibratoren, der ikke er helt så “lækker og fast” som i S10e, S10 og S10+. Personligt er jeg ikke fan af kameramodulet, men det er jo en smagssag. Alt i alt så er S10+ fin at se på og holde om, men den skiller sig heller ikke ud fra mængden.

Med en 6,7 tommer skærm er det en stor mobil, men der er heldigvis ikke meget sort spild-kant omkring den. S10 Lite er på størrelse med en Galaxy Note 10+, men tilbyder et både større batteri og en lettere vægt. Den har en flad skærm og gør derfor heldigvis ikke brug af Samsungs traditionelle buede skærme.

På kvalitet og design er det svært at sætte en finger på Samsung Galaxy S10 Lite, men man skal være opmærksom på dens store størrelse.

Læs også: Samsung lancerer Galaxy S20 i tre nye farver

Galaxy S10 Lite mod Galaxy S10: Hvad er forskellene

Nu kommer vi til noget af det mere interessante, for der er flere forskelle mellem S10/S10+ og S10 Lite, end jeg synes der burde være, hvis man tager prisen i betragning. Her er alle de mest relevante forskelle, som jeg har opdaget mellem dem:

Imod Galaxy S10 Lite

  • Ingen IP-certificering: Her byder den S10 på IP68.
  • Ringere vibrator
  • Ingen trådløs opladning
  • Trist mono-højtaler
  • Dårligere skærm: Her har S10 den nyere Dynamic AMOLED.
  • Intet jackstik
  • Optisk fingeraftrykslæser: Galaxy S10 har en ultralyds fingeraftrykslæser.
  • Ringere frontkamera: Det går også ud over ansigtoplåsning, der fungerer dårligt i svagt lys på S10 Lite.
  • Ringere bagkamera

 

For Galaxy S10 Lite

  • Større batteri: 4500 mAh i S10 Lite mod 4100 mAh S10+.
  • Større skærm: 6,7″ i S10 Lite mod 6,4″ i S10+.
  • Hurtigere opladning: 25W i S10 Lite mod 15W i S10+.

Som man tydeligt kan se, så er S10 Lite blevet nedgraderet på ret mange områder.

Læs også: Samsung Galaxy S20: Er de pengene værd?

Specifikationer på Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10e specifikationer
Mål og vægt 162,5 x 75,6 x 8,1 mm
186 gram
Skærm 6,7″ Full HD+ Super AMOLED
20:9
HDR10+
Processor Snapdragon 855
Batteri 4500 mAh
25W hurtigopladning
RAM 8 GB
Lagerplads 128GB
(Kan udvides med MicroSD)
Kamera 48MP f2,0 OIS
12MP Ultra vidvinkel f/2,2
5MP makro
Software Android 10 One UI 2
Vejledende pris 5.199 kroner

S10 Lite er hurtig og har en stor skærm

Godt nok er der her tale om en Lite-model, hvilket normalt er lig med en langsomme udgave. Det er heldigvis ikke tilfældet her, for Samsung Galaxy S10 Lite kommer med Snapdragon 855, som i nogle tilfælde er hurtigt end processoren i resten af S10-serien. Så man går bestemt ikke ned på ydelse, og med 8 GB RAM, 128 GB lagerplads og plads til hukommelseskort, så opleves der heller ikke her nedgradering, men det kunne have været dejligt at se Samsung have det hurtige UFS 3.0 lager med i S10 Lite.

Med en 6,7 tommer skærm, så er dette den største model i S10-serien på det danske marked. Det er en stor skærm og den er samtidig god. Der er godt nok ikke tale om Samsungs nyere Dynamic AMOLED skærm, men i stedet den ældre Super AMOLED. Det er dog usandsynligt svært at se forskel og der er masser af kontrast, lys og farver i skærm i S10 Lite. Samtidig er skærmen ikke buet og det er vi nogle, der sætter stor pris på.

Med en stor god skærm, stort batteri og masser af ydelse, så er den oplagt som gamer-mobil -medmindre man gerne vil benytte højtaleren i den.

God batteritid, men skuffende lyd

Jeg var ikke imponeret over batteritiden i min test af Samsung Galaxy S10, men det er en lidt anden oplevelse med S10 Lite, som minder mig mere om Galaxy Note 10+. Det hjælper selvfølgelig med 400 mAh ekstra, men det kan også være forbedringer fra One UI 2-brugerfladen og Snapdragon 855-chipsettet der mærkes.

Batteriet på 4500 mAh holder i gennemsnit to dage med 5-6 timers skærmtid. Giver man den virkelig gas, så trænger den til en tur i opladeren efter én dags brug. Når den skal lades op, så går det lidt hurtigere end tidligere. En halv time i opladeren giver cirka 40 procent og den lades fuldt op på halvanden time. Der er desværre ingen trådløs opladning, som der ellers er at finde i seriens tre andre modeller.

Antenne- og samtalekvalitet er der ikke en finger af sætte på, men det er der til gengæld på højtaleren. Fyrer man op for noget musik, en film eller et spil, så bliver man slemt skuffet over lyden i S10 Lite. Samsung Galaxy S10-serien er ellers udstyret med nogle af markedets bedste stereohøjtalere på mobiltelefoner, men det kan S10 Lite bestemt ikke prale af. Her finder man en enkelt mono-højtaler i bunden, som ikke kommer nær de andre i kvalitet. Den er langt mere gennemsnitlig og kan desuden let dækkes, når man holder om mobilen.

Og det synes jeg er rigtig trist. Kombinationen af stor skærm, god ydelse, god batteritid og god lyd ville give så meget mening, og gøre den til en oplagt medie- og gamermobil.

Læs også: Motorola lancerer Moto G8 med 5000 mAh batteri

Samsung Galaxy S10 Lite
Kameraet i Samsung Galaxy S10 Lite er slet ikke så godt som på resten af S10-serien.

Kameraet er nedgraderet

En større nedgradering ses også i Galaxy S10 Lites kamera. Det ellers gode kamera fra Galaxy S10-serien er byttet ud med et ringere, der primært bliver ramt når mørket falder på. Lad os tage et hurtigt kig på kamera-hardwaren:

  • Hovedsensor: 48 megapixel f2,0 med optisk stabilisering
  • Ultra vidvinkel: 12 megapixel f2,2
  • Makro: 5 megapixel f2,4 med fast fokus
  • Frontkamera: 32 megapixel f2,2

Billeder taget i dagslys, både almindelige, portræt, ultra vidvinkel og makro fremstår rigtig fine og i traditionel Samsung-stil, hvilket vil sige en lidt overdreven farvemætning og de er lysnet. De fleste vil ikke lægge mærke til dette og billeder ser rigtig fine ud.

Kameraets udfordringer opstår primært når mørket falder på, hvilket faktisk er en underdrivelse. Så snart man kommer inden for og der er bevægelse på billeder, så bliver det noget rod. Det samme gælder frontkameraet, som ikke klarer det godt med begrænset lys omkring. Det ringere frontkamera går også ud over ansigtsoplåsning, der ikke kan se/godkende ansigtet.

Kameraet i Galaxy S10 Lite er ikke dårligt. Det er ganske udmærket, men det er bare langt fra S10 og S10+. Det er også dårligere end det der sidder OnePlus 7T og meget dårligere end det i Huawei P30 Pro.

Læs også: Resultat af kamera blindtest : Huawei, Samsung og Sony

Konklusion: Svært at retfærdiggøre prisen på S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite er en god mobiltelefon, men dens timing og pris er svær at forstå. Den kommer knap et år efter resten af Samsung Galaxy S10-serie, der er alt for mange nedgraderinger og så koster den det samme som en Galaxy S10 gør nu. Jo, man får en større skærm og god ydelse i S10 Lite, men man går ned på næsten alt andet: kamera, IP-certificering, trådløs opladning, højtaler-kvalitet og jeg kunne blive ved (se oversigt tidligere i testen).

Alt i alt er S10 Lite en god mobiltelefon, hvor de vigtigste parametre bliver opfyldt. Skærmen er god, batteritiden er god, der er masser af hestekræfter og den har en god antennekvalitet, så den skal ikke have en dårlig karakter. Men sammenlignet med resten af S10-serien og andre mobiler på markedet, så er der ikke meget value for money i S10 Lite.

To bedre mobiler til færre penge: OnePlus 7T eller Huawei P30 Pro. Samsung Galaxy S10 er også oplagt, men tilbyder en noget mindre skærm.

Samsung Galaxy S10 Lite lander på 4 ud af 6 stjerner

Mere til nyheden

Siden vi publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fortsatte historien. 25/2/2020 blev bolden spillet videre med en ny vinkel på temaet Test: JBL Link Portable – Google Assistent og fin trådløs lyd – Du finder den her. Se også seneste nyt om temaet her.