Samsung I7500 Galaxy (mobiltest) – skuffende Android-mobil

Samsungs Android-mobil I7500 Galaxy klarer sig dårlig i denne mobiltest. Den udmærker sig ved at være en dårlig efterligning.

Samsung I7500 Galaxy (mobiltest) – skuffende Android-mobil

Jeg er langt fra sikker på, at der er logik i Samsungs strategi omkring Android-baserede mobiltelefoner. I7500 Galaxy er en større udgave af GT-I5700 Galaxy Spica, men den udfylder sin storebroder-rolle ganske ringe.

Først og fremmest er processoren på 528 MHz og ikke 800 MHz, som den er på Spica’en. Kameraet er på fem megapixels mod 3,2 i Spica, men billederne er ikke tilsvarende bedre.

I øvrigt er der aktuelt omkring 1000 kroner i prisforskel på produkterne.

Denne mobil-test minder ganske meget, om den jeg tidligere skrev om Galaxy Spica. Forskellene er minimale og dem der er, er negative – vel at mærke til ulempe for I7500 Galaxy.

Android næsten uden justeringer

I7500 Galaxy er baseret på styresystemet Google Android. Det vil sige, at den på de fleste punkter minder om HTC Magic, der i foråret 2009 blev lanceret i Danmark.

Magic var den første mobil vi så i Danmark med Googles mobilsystem. Det særlige var, at HTC uden ændringer gjorde brug af Googles brugerflade. Efterfølgende har HTC så skabt deres eget brugerflade-system (HTC Sense). Derfor kommer det til at virke lidt “old-school” når konkurrenterne lancerer produkter, der blot ligner Magic.

Nuvel. Fælles for Galaxy, Spica og Magic er, at menuer, ikoner, opbygning m.v. med enkelte undtagelser, er fuldkommen ens. Som nævnt er der stort set ikke noget, der får Samsung’en til at skille sig ud.

Skærm i OLED-kvalitet

Alle betjeningstaster er store og med god afstand samt klikrespons. Dermed er fejltryk på det absolut minimale.

Skærmen er af typen AMOLED, der skulle give en bedre kvalitet i forhold til TFT-skærmen, som Galaxy Spica og Magic har. Men Samsung formår ikke, at få den power i skærmen som AMOLED-teknikken ellers er kendt for.

Overfalden er berøringsfølsom (capacitive) her har Galaxy en dårligere præcision og touchsystemet har ikke den lethed over sig, som ellers er styrken ved capacitive skærme.

Let menu og daglig betjening

Har du prøvet en HTC Magic er du med det samme klar til at betjene denne mobiltelefon fra Samsung.

Selve brugerfladen er opbygget af tre forside-skærme, som hentes ved at slide til enten højre eller venstre; én i midten og en til hver af siderne.

Indholdet på forsiderne kan på alle tre skærme tilpasses efter eget ønske. Når fingeren holdes nede, kan man vælge at tilføje programgenveje, bookmarks, widgets osv. Hvert ikon kan placeres præcist, hvor det ønskes og endda trækkes mellem skærmene.

Widgets hentes via Android Market. Det kan f.eks. være aktiekurser, nyheder, sport, vejrudsigter eller noget helt andet. De seneste informationer opdateres automatisk på forsideskærmen.

Fra bunden af skærmen kan menuen trækkes frem. Her er genveje til alle programmer og funktioner. I modsætning til f.eks. Nokia-mobiler er intet gemt i undermapper – alt ligger frit tilgængeligt. Egentlig lidt af en rodebutik, men man lærer at elske det.

Skærmens top indeholder en informationslinie, som viser besked om nye mails eller mistede opkald. Denne notifikationsliste kan trækkes ned fra toppen som et gardin, og hver event fungerer som genvej.

Bruger du Gmail eller Google Apps er det let at synkroniere både mails, kontakter og kalenderaftaler. Andre almindelige mailadresser kan også sættes op.

Stor mangel på dansk ordbog

Skærmtastaturet til skrivning af beskeder fungerer ringe. Udover at den ikke er særlig præcis, skal de danske bogstaver æøå skal vælges ved at holde henholdsvis A og O nede.

Hvad der er mere katastrofalt, er manglen på dansk ordbog er i mobilen. Uanset hvad man skriver, så er ordforslagene engelske og dette kan ikke ændres.

Den øvrige menustruktur og programmer er ellers oversat til dansk men ordbogen er en fadæse af de store.

Ringe kamera og godt headset

5 megapixels kamera med en lille fotolampe er på papiret okay men billedkvaliteten er ikke fantastisk – sådan lidt standardagtig for en mobil, og kameraet er heller ikke særlig hurtig til at få billedet i kassen.

Fotoalbummet virker ganske okay men det er lidt trist, at billederne ikke kan slides fra side til side. I stedet benyttes en frem/tilbage-tast på skærmen.

Det er et stort plus at fotos med få klik kan sendes som mail eller direkte ud på Facebook.

Musikafspilleren er lækkert udført og giver lyst til at høre musik på mobilen. Hovedtelefonerne kan tilsluttes direkte i Galaxy med et standard 3,5 mm. stik men FM-radioen er en klar mangelvare.

Billeder taget med Samsung Galaxy

Stor hukommelse men intet kompas

Der er ingen navigationssoftware med i salgspakken, men Google Maps er integreret. Det betyder blandt andet, at adressen på en kontaktperson kan vises ved ét klik direkte fra kontaktbogen.

Desværre har mobilen ikke som Galaxy Spica og HTC Magic indbygget kompas. GPS-positionen benyttes dog, til at sætte positionsinfo på billederne (Geotagging).

I7500 Galaxy kan tage micro-SDHC hukommelseskort på op til 16 GB. Den indbyggede hukommelse er 8 GB og der medfølger ikke ekstra i salgspakken.

Programbutik

I stil med Apples App Store er Android Market legepladsen for alle.

Der findes i tusindvis af gratis programmer, spil og gimmicks til telefonen – og installationen foregår med ganske få klik. Alle kan være med, inklusive de som ikke er teknisk kyndige.

Market byder på mange sjove og relevante udvidelser til mobilen. F.eks Shazam der fungerer som Sony Ericssons TrackID og diverse vejr, nyheds og finansprogrammer kan holde dig opdateret.

Programmerne i Android Market er gratis, da Google aktuelt ikke har åbnet for betalingsdelen.

Ønsker du Facebook kan denne applikation også hentes fra Market.

God internetoplevelse

Et godt råd: Sørg for at have et abonnement med en masse datatrafik inkluderet. Med denne mobil er man online overalt og hele tiden. Hvis ikke det er Internet i klassisk forstand der kører, så er der nok noget Facebook, nyhedsopdatering, mail eller noget helt fjerde.

Mobilens browser gør et godt stykke arbejde og kan bruge både i vertikal og horisontal visning. Det kræver lidt øvelse at vænne sig zoomfunktionen, men derudover er der ingen problemer.

Store tunge hjemmesider indlæses hurtigt og navigationen på siden foregår tilsvarende let og smidigt – dog ikke helt så lækkert som på f.eks. HTC HD2 eller Apple iPhone.

Til internetadgang benyttes 3G/Turbo 3G eller trådløst netværk. Galaxy understøtter op til 7,2 Mbps via Turbo 3G mens Spica’en kun har 3,6 Mbps. I praksis oplever man dog ikke nogen forskel.

Du kan alternativt også benytte trådløst netværk, som dog på Galaxy virker mere ustabilt end på Spica.

Konklusion: Ikke imponerede

Er Samsung I7500 Galaxy bedre end Samsung Spica eller HTC Magic? Absolut nej!

Galaxy virker som om, at Samsung lige vil score billige point, ved at lægge sig i slipstrømmen af noget andre har lavet. Der er intet unikt udtryk – kun ting vi har set før – som i øvrigt fungerer dårligere.

Man opdager hurtigt at de små detaljer mangler. F.eks. at der ikke er intelligent søgning i opkaldslister. Det vil sige, at når tallene til opkald (keypad) er fremme på skærmen, er det ikke muligt at søge kontakter blot ved at taste navnet på taltasterne.

Når alt kommer til alt synes jeg at I7500 er skuffende. Skal du vælge mellem I7500 Galaxy og GT-I5700 Galaxy Spica, skal du klart vælge Spica’en. Men HTC Magic er stadig begge produkter overlegne.

HTC Magic fik i foråret fem ud af seks stjerner, blandt andet båret op af nytænkning, da det var den første mobiltelefon vi så i landet med Android-systemet. Samsung GT-I5700 Galaxy Spica fik fire fordi der var for lidt nyt, og fordi for mange detaljer haltede.

Samsung I7500 Galaxy ender i det lys på tre ud af seks stjerner. Den virker, men andre mobiler gør er bedre job.

Sammenligning
Se sammenligning af Galaxy, Spica og Magic

Sidste opdatering af historien

Her får du den kronologiske fortsættelse i sagen og anvisning til absolut seneste nyt om emnet. mobilsiden gik et skridt videre. 7/12/2009 gik redaktionen videre og publicerede en ny vinkel på temaet Gigantlæk: Her er HTC’s 2010-modeller – Næste artikel om temaet finder du her. Læs også seneste nyt om temaet ved at trykke her..