Epic Games’ appbutik kommer til iOS og Android senere i år
Så er det tid til næste kapitel i striden mellem Apple og nogle af de største modstandere af selskabets App Store. I går var den gal mellem Epic Games og Apple i en længerevarende sag i USA, hvor Meta, Microsoft, X og Match Group nu er gået sammen med Epic Games om at klage over Apples manglende overholdelse af et påbud, som Apple fik i en retssag mod Epic Games.
Herhjemme – i en anden strid mellem Apple og Epic Games i EU – er Epic Games nu klar med flere oplysninger om Epic Games’ egen appbutik til iPhones i EU. Nu kan Epic Games afsløre, at man vil tage et gebyr på 12 procent af indtjeningen fra spil udgivet i selskabets alternative appbutik til iOS.
Læs også: Techgiganter slutter sig til Epic Games’ kamp mod Apple
Epic Games Store får attraktive vilkår
Ved Game Developers Conference fortalte Epic Games om sine planer for en lancering af en Epic Games Store til iPhone og Android i EU – noget der kommer til at blive en realitet sidst på året.
Epic Games oplyser, at vilkårene for udviklerne vil være de samme i Epic Games Store i mobilen som på PC. Det betyder, at Epic Games tager et gebyr på 12 procent for alle salg, der går via Epic Games Store. Udvikleren får 100 procent af indtægterne de første seks måneder.
I Epic Games Store vil man kunne finde Epic Games’ egne spil såsom Fortnite, men også indhold fra tredjeparter. Der vil ifølge Epic Games komme flere detaljer, når vi nærmer os lanceringen senere på året.
“Endelig kunne vi fortælle mere om vores planer om at bringe Epic Games Store (EGS) til mobilen senere på året. EGS bliver den første spilfokuserede butik på flere platforme nogensinde og vil fungere på tværs af Android, iOS, PC og macOS. Mobiludviklere vil nyde godt af de samme fair vilkår i EGS til PC: 88/12-omsætningsandel og de samme ordninger, som du kan bruge til at beholde 100 procent af omsætningen ved hjælp af dine egne betalinger for køb i appen, Epic First Run og Now On Epic,” oplyser Epic Games.
En talsperson fra Epic kunne give mere information:
”Epic Games Store har en opdeling af indtægterne på 88/12 for de udviklere, der har betalingsapps til PC og Mac, og sådan vil det også være på den mobile platform. Udviklere betaler ikke Epic Games noget for at distribuere gratis apps. Hvis udviklere tilbyder køb i apps, kan de nu vælge enten at bruge vores betalingsløsning med opdelingen af indtægter på 88/12 eller bruge en betalingsformidler fra en tredjepart og beholde 100 procent af indtægterne – præcis som i dag.”
Læs også: Apple i høring hos EU: Vi overholder nye EU-regler
Skarp kritik af Apple fra techgiganter
Som en del af de mange ændringer, Apple har indført i iOS og App Store i EU for at overholde EU’s forordning om digitale markeder (DMA), har Apple reduceret afgifterne. De udviklere, der accepterer Apples nye betingelser, kommer til at betale 17 procent + tre procent, hvis man bruger Apples betalingssystem til køb i apps. Udviklere omfattet af Small Business-ordningen skal betale et gebyr på 10 procent plus tre procent i stedet for 15 procent.
Apple har også indført et såkaldt kerneteknologigebyr i EU på 0,5 euro per årlig installation for apps, der er så populære, at de downloades på mere end én million enheder per år. Apple mener, at den afgift kommer til at berøre mindre end én procent af udviklerne.
Udviklere i EU kan også vælge at holde sig til de eksisterende vilkår for App Store, hvor gebyret er på 30 procent for store udviklere og 15 procent for udviklere, der tjener under en million dollar om året.
Der har dog været stor utilfredshed fra Spotify, Epic Games, Meta og Microsoft over Apples måde at indordne sig efter forordningen på. Tidligere på ugen var Apple i høring i EU om netop dette.
Fri konkurrence er til gavn for forbrugerne
Med EU’s nye regler og muligheden for at downloade apps og spil fra andre appbutikker end App Store øges konkurrencen på iOS-platformen – noget der i sidste ende kan resultere i lavere priser for slutbrugerne. Og det er netop det, der har været EU’s mål: At gøre op med manglende konkurrence på store platforme såsom iOS.
Apple har argumenteret for, at brugerne udsættes for større risici, når de får adgang til apps og appbutikker, der ikke er styret af Apple. Er du fint tilfreds med udvalget af retningslinjerne i App Store, kan du slå installation af apps fra alternative appbutikker fra.
Læs også: Beskyt din iPhone: Blokér “usikre apps” uden for App Store