Kamerablindtest: Hvilken smartphone har det bedste kamera?
Opdatering: Resultaterne er nu offentliggjort. Se vinderen her.
Kameraet i en smartphone er en af de vigtigste features. Det har for manges vedkommende erstattet det separate digitalkamera, hvilket har gjort det markant nemmere at få flotte billeder i hus, selv når man er på farten.
Smartphoneproducenterne kæmper om at have det bedste kamerasetup i deres topmodeller som aldrig før. For tiden har vi smartphones som iPhone 11 Pro, Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20+, OnePlus 8 Pro, Sony Xperia 1 II og Motorola edge+, som alle tager glimrende fotos og optager knivskarpe videoer.
Netop disse seks nye topmodeller sætter vi op mod hinanden, for vi gentager nemlig succesen med Mobilsidens store, årlige kamerasammenligning. Som altid røber vi ikke, hvilke telefoner der har taget de forskellige billeder og optaget videoklippene for at rydde eventuel bias ad vejen.
Derfor har vi fjernet al metadata fra billederne, og vi har ligeså ensrettet opløsningen på billederne og beskåret enkelte fotos for ikke at afsløre nogle af modellerne ud fra deres opløsning og format. Alle billeder er desuden taget i auto-tilstand, bortset fra portræt- og natfotos.
Vi har testet de seks smartphones i følgende 8 forskellige scenarier:
- Bybillede i dagslys
- Ultravidvinkel i dagslys
- Bevægende objekt indendørs
- Portrætfoto af blomst i dagslys
- Portrætfoto af Mobilsidens chefredaktør
- Klassisk selfie af Mobilsidens chefredaktør
- Bybillede i mørke
- 4K-videooptagelse
Under hvert galleri kan du afgive en stemme på det billede eller det videoklip, som du synes er bedst. Torsdag den 2. juli vil vi efter planen offentliggøre resultatet af dette års store kamerablindtest.
Bemærk: Billederne er vist i tilfældig rækkefølge. Eksempelvis er foto 1 i kategorien bybillede ikke nødvendigvis fra samme telefon som foto 1 i kategorien ultravidvinkel osv.
1. Bybillede
I den første test kommer telefonernes evne til at indfange motivet med et stort dynamikområde på prøve. Det kræver god HDR-funktionalitet at kunne oplyse den mørke bygning i højre side og den grønne beplantning uden at overeksponere himlen og andre lysere elementer.
Læs også: Test: Samsung Galaxy S20+ – den S20 du skal købe
2. Ultravidvinkel
Sensorer med vidvinkelobjektiv bliver mere og mere populære, men der er dog stor forskel på, hvor stort et område de indfanger. Der kan også være forskel på, hvor meget motivet bliver forvrænget, særligt i yderområderne.
Læs også: Test: OnePlus 8 Pro – En af årets bedste
3. Bevægelse
Det kan være svært at tage skarpe billeder af for eksempel børn, hvis de farer rundt, fordi mange telefoner har en tendens til at bruge en længere lukkertid for at lukke mere lys ind.
Her tester vi derfor telefonernes evne til at fange et bevægende motiv i form af et modeltog, hvilket kan være lidt af en udfordring, for bør kameraet prioritere et højt lysindtag med en længere lukkertid og slørede bevægende objekter til følge eller den anden vej? Eller bør kameraet vælge den gyldne middelvej?
Test: De første test af Sony Xperia 1 II viser imponerende kamera
4. Portrætfoto af blomst
Enhver smartphone har efterhånden en funktion til at tage portrætfotos, og teknologien har da også forbedret sig markant, siden vi så de første telefoner, der kunne sløre baggrunden.
Dog ses det stadig med jævne mellemrum, at telefonernes algoritmer ikke formår at skelne forgrund fra baggrund. Det kan ofte forårsage tydelige fejl i sløringen rundt om objektet i forgrunden. Den såkaldte bokeh-effekt – dvs. den gradvise sløring af baggrunden ift. dybden på billedet – håndteres også ofte forskelligt fra producent til producent.
Læs også: Test: Huawei P40 Pro – Et stort sats
5. Portrætfoto af Mobilsidens chefredaktør
De samme udfordringer med portrætfotos gælder, når objektet i forgrunden er en person – her Mobilsidens chefredaktør Daniel. Her ses ofte forskellige i sløringen langs hårkanten, og farvetemperaturen, lysniveauet og skarpheden har det også med at variere fra producent til producent.
Læs også: De bedste kameramobiler lige nu – sommer 2020
6. Selfie af Mobilsidens chefredaktør
Selfiekameraet er et must have for mange, så et godt frontkamera er også en vigtig bestanddel i en god kameramobil. De gode selfiekameraer formår at finde den rette eksponering af Daniel i forgrunden uden at overeksponere baggrunden på grund af dagslyset fra vinduerne – naturligvis samtidig med at ramme farvetemperaturen korrekt.
Læs også: Kameraet i Samsung Galaxy S20+ slår Apples bedste
7. Bybillede i mørke
Der er sket en kæmpe udvikling inden for fotografering i mørke. I dag kommer alle topmodeller med en nattilstand, så du uden problemer kan fotografere efter mørkets frembrud. Nogle nattilstande er så effektive, at det færdige billeder er markant mere oplyste end virkeligheden.
Det er en smagssag, om billeder fotograferet i mørke bør forsøge at ramme det faktiske lysniveau, eller om billederne bør være så oplyste som overhovedet muligt og dermed nogle gange mere oplyst, end hvad motivet rent faktisk var i virkeligheden.