HTC HD2 – de første indtryk

Imponerende! HTC HD2 er et mesterstykke i kombination af moderne mobilfeatures og design. Mobilsiden.dk har været i selskab med den kommende topmodel.

HTC HD2 – de første indtryk

Mest af alt leder den nye HTC topmodel tankerne hen på iPhone. Men “bare” at kalde den en iPhone-kopi ville være en fornærmelse af de helt store.

HD2 ligger sig ud i overhalingsbanen på mobilmarkedet, og efterlader iPhone 3GS i støvet bag sig. HD2 har større og flottere skærm, er tyndere men vægtmæssigt og fysisk en smule større end iPhonen.

Retfærdigheden skal naturligvis ske fyldest. Det er et ufravigeligt faktum, at Apple HAR sat nye standarder for mobiltelefoner. Men noget tyder på, at andre (langt om længe) også viser, hvordan en smartphone skal fungere.

Er HD2 en “iPhone killler”? Nej! Det er der intet der er. Apple har deres målgruppe, og gør det med iPhone rigtigt godt. Den rigtige iPhone kernekundegruppe vil aldrig købe den her – men det tror jeg derimod ret mange andre vil.

Vildt stor skærm

4,3 tommer er en kæmpeskærm! Men ikke nok med det – opløsningen er 480 x 800 pixels (WVGA). Alt står ganske simpelt lysende klart!

Touchtypen er capacitive. Det vil sige, at den reagerer på berøring og ikke tryk. En vibration kvitterer for valg på skræmen.

Stylus og negle kan ikke anvendes til betjening – til gengæld er alt på mobilen touchvenligt.

Smidigheden ved betjeningen er enorm stor. Ved testfremvisningen af HD2 var der intet som hang – hverken i menubetjeningen eller ved programstart. Jeg tror aldrig, jeg har oplevet en så hurtig smartphone.

Ud med Touch FLO…

Brugerfladen ligner det vi tidligere har set på f.eks. Touch Diamond2. Navnet var dengang Touch FLO 3D, men selvom det minder utroligt meget om, har det her fået navnet “HTC Sense”.

Dette navn dækker over en brugeroplevelse med smarte funktioner. Sense kan således optræde på flere HTC produkter uafhængigt af platform.

Touch FLO’s gråtonede ikoner er væk til fordel for et farverigt moderne udtryk. Både i menubaren og i skærmikonerne er der blevet frisket op.

Nye valgfrie genveje

Den første “skærm” i HD2 indeholder udover vejr, klokken og næste kalenderaftale også en genvejsliste.

Listen kan frit brugertilpasses. Det vil sige, at du selv bestemmer om det skal være favoritkontakter, programmer, bookmarks til nettet osv. Det hele kan frit blandes.

Den kendte liste over favoritkontakter er nu ændret til store firkantede billeder af kontakterne. Et billede har to funktioner; Åben kontaktinfo eller start et opkald / sms.

Kontakten er genvejen til alt

Når du åbner en kontaktperson åbnes samtidigt til alt information om den kommunikation, der har været med vedkommende.

Fra “kontaktkortet” kan både ses seneste mails, sms-beskeder og opkald. Personens Facebook-updates og Facebook-billedearkiv findes også på “kontaktkortet”.

Opbygningen gør, at alt relevant information om kontakterne er samlet ét sted.

Musikken er blevet lækker

Musikafspilleren benytter albumcovers til at vise musikbiblioteket i telefonen. Men imodsætning til tidligere produkter, skal der ikke længere bøvles med at få coverart hentet ned, og lagt de rigtige steder.

HD2-afspilleren henter selv covers fra internettet. Den lille ulempe er, at databasen ikke kender Shu-Bi-Dua og Lars Lilholt. Personligt kan jeg godt leve uden.

Fra albumvisningen kan musikken afspilles direkte, og tracklisten placeres ved siden af coveret. Herfra kan de enkelte sange spilles.

Når HD2 vendes horisontalt vender musikken med og giver en visningsom i den grad minder om noget,  “en stor amerikansk producent” har lavet…

I øvrigt opdateres visningen ufattelig hurtigt,  når der “bladres”. Intet hakker eller har pauser. Det er totalt flydende.

Et 3,5 mm. Jackstik muliggør tilslutning af egne hovedtelefoner.

Lynhurtigt kamera

Fem megapixels med autofokus er specifikationerne på kameraet. Et par fotolys-dioder har også for første gang nået et HTC-produkt.

Endnu vigtigere er dog kameraets opstartshastighed. Under ét sekund efter kameragenvejen er aktiveret er du klar til at tage billeder. Når der skydes fotos opleves samme hastighed. Lynhurtigt er man klar til næste billede.

Billeder kan direkte fra kameradelen sendes til f.eks. Facebook, mail eller programmet HTC Footprints.

Fotoalbum

Når billederne skal ses på den store skærm sker visningen lidt som på “de gamle” HTC modeller. Dog med den nye vigtige feature, at den skifter til en sej fotovisning når mobilen lægges horisontalt. Det minder ret meget om måde man ser musikken på.

Igen er der ingen ventetider eller hakker i betjeningen.

HD2 har understøttelse af multitouch. Det betyder, at du kan zoome på billederne med to fingre. Dette virker i øvrigt også i f.eks. mails og sms-beskeder.

Internet på stor skærm

HTC HD2 er velegnet til at gå på nettet. Hastigheden og oplevelsen er begrænset til, hvad internettet formår at levere. Den kan koble på trådløst netværk eller benytte f.eks. Turbo 3G (7,2 Mbit/s download – 2 Mbit/s upload).

Norske Opera har leveret browseren som har multitouch. To fingre er alt hvad er behøves, for at zoome på bestemte områder. Når der zoomes ind på tekster tilrettes visningen til at følge skærmens bredde. Det betyder, at man ikke skal scrolle fra side til side.

Selv grafisk tunge hjemmesider renderes lynende hurtigt. Der er heller ikke noget slør eller ventetid når websiten flyttes rundt mens der er zoomet ind.

HD2 kan også anvendes som modem til computeren. Forbindelse til internettet kan oprettes via USB eller Bluetooth.

Blæret vejrudsigt

Vejret er et af de mest populære programmer på HTC-telefoner.

I denne mobil vises vejrudsigten på hele den store skærm. Når telefonen ikke bruges, kommer der skyer indover billedet og regndråber glider ned af skærmen.

Vejret tilpasses automatisk efter, hvor telefonen befinder sig, således man altid har en lokal vejrudsigt på sig.

Vejrudsigtens fremtoning er en feature der går længe inden man bliver træt af.

Rejses til et andet land, f.eks. New York, indstilles klokken automatisk og kalenderaftalerne tilpasses den nye tidszone.

Sms og mails

Den store skærmstørrelse har betydet, at også onscreen-tastaturet er stort.

Der er ikke æøå direkte fremme på tastaturet, men de kan vælges ved at holde hhv. a og o nede. Den danske ordbog gætter hurtigt ordene der skrives – derfor er æøå ikke som sådan direkte nødvendige.

Det er i princippet sms-delen fra HTC Hero som er overført til HD2.

HD2 understøtter flere mailkonti og kan synkronisere med Microsoft Exchange.

Windows Phone

HD2 er en såkaldt Windows Phone – altså en mobiltelefon baseret på Windows Mobile 6.5 med mulighed for adgang til  programbutikken Windows Marketplace.

Via Marketplace kan programmer let hentes og installeres eller afinstalleres på mobilen. Det er således ikke nødvendigt med besværlige kabler, drivere osv.

HTC har dog gemt Windows Mobile langt langt væk i HD2. Man skal nærmest have findeløn for at ramle ind i Microsofts programmering. Selv indtastning af kalenderaftaler har HTC gjort fingervenlig.

Samlede indtryk

HTC HD2 startede under navnet HTC Leo. Nu er løven kommet ud af buret og en drage er puttet i maven. Der er slet ingen tvivl om, at Qualcomms Snapdragon processor på 1 GHz har en stor ære for den lynhurtige brugeroplevelse på denne mobil.

Men prisen er strømforbruget. En hurtig processor sammen med en kæmpeskærm sluger meget power fra batteriet (1230 mAh). På papiret har HD2 både længere drift og standbytid end iPhone. Men dette er jo bare tal. Senere vil en egentlig test vise, om man kommer igennem en arbejdsdag med HD2.

Vi brugte en time i selskab med HTC HD2 og det er naturligvis begrænset hvor meget man kan nå at stresse produktet. Alligevel er jeg meget positiv. Mobilen her, virker bare så overblæret at vi bagefter bare sad og stirrede tomt ud i luften… Hvad fan’ ramte os?

Der går heldigvis ikke længe inden vores eget testeksemplar lander i postkassen. Så skal det vise sig, om HTC HD2 stadig imponerer – og om den er værd at bruge i dagligdagen.

Prisen forventes omkring 4.500 uden abonnement. HD2 kommer i butikkerne i løbet af denne måned.

Læs også:
HTC HD2 (Leo) – løven er ude af buret

Specifikationer

– Størrelse: 120.5 x 67 x 11 mm
– Vægt: 157 gram
– Skærm: Capacitive 4,3″ (480×800 pixels)
– Processor: Qualcomm Snapdragon 1 GHz
– Batteri 1230 mAh
– Trådløst netværk / Bluetooth / 3G / Turbo 3G
– Kamera 5 megapixels autofokus (dual LED)
– 3.5 mm stereo jackstik til hovedtelefoner
– Lysfølger / G-Sensor / Proximity sensor
– FM Radio / musikafspiller
– Integreret GPS og kompas

Det videre forløb om Mobiltelefon

Siden redaktionen publicerede denne fortælling er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 1/10/2009 blev sagen bragt videre med et indlæg omkring Mobilen kan gøre eleverne mere engagerede – Forstættelsen i sagen kan læses her. Redaktionen har fingeren på pulsen. Se seneste nyt her.