Mindre skærmtid forbedrer mental sundhed hos børn

Forskere fra Syddansk Universitet (SDU) har undersøgt, hvilken effekt det har på børn og unges mentale sundhed, hvis de reducerer deres brug af skærme i fritiden.

Mindre skærmtid forbedrer mental sundhed hos børn

Forskerne har gennemført et randomiseret kontrolleret studie, hvor 89 familier (181 børn og 164 voksne) er inddelt tilfældigt i to grupper. Den ene gruppe fungerer som en kontrolgruppe, hvor deltagerne ikke laver om på deres adfærd.

Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Mindre skærmtid kædes sammen med bedre mental sundhed

Den anden gruppe skulle undvære smartphones og tablets i to uger, men måtte se tv og bruge computer i mindre omfang og skulle generelt begrænse brugen af skærme i fritiden til maksimalt tre timer om ugen.

”Resultaterne af vores undersøgelse viste en forbedring i børns og unges mentale sundhed ved reduceret skærmbrug i fritiden. Specifikt observerede vi en reduktion i internaliserende symptomer, der omfatter følelser af angst, tristhed og depression og problemer med jævnaldrende, samt en forbedring i prosocial adfærd,” siger Anders Grøntved, der er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik og seniorforfatter på studiet, som er udgivet i tidsskriftet JAMA Network Open.

Se også: For meget skærmtid kan skade børns øjensundhed

Skærmbrug kan være årsag til unges mentale udfordringer

Forskellen i ændringen mellem de to grupper (skærmgruppen vs. kontrolgruppen) svarer ifølge undersøgelsen til en forbedring af moderat størrelse.

Resultaterne fra studiet understøtter forskernes hypotese om, at børn og unges brug af skærm kan være en medvirkende årsag til, at mange børn og unge har mentale udfordringer.

”Selvom vores undersøgelse viser positive effekter af at reducere skærmbrug i børnefamilier, mangler vi stadig en fuld forståelse af, hvad der forklarer disse effekter. En mulig forklaring er, at mindre skærmbrug giver børn og unge mere tid til ansigt-til-ansigt-interaktioner med familiemedlemmer og venner, hvilket er kendt for at være vigtigt for mental trivsel, siger Anders Grøntved.

Se også: Eksperter vil forbyde sociale medier for børn under 18 år

Øget fokus på skærme hos børn og unge

Undersøgelsen er en af mange, der indikerer, at skærmtid – særligt i store mængder – kan være forbundet med øgede risici for psykiske problemer som angst, depression, og søvnforstyrrelser.

I februar kom offentliggjorde Undervisningsministeriet nye anbefalinger til brugen af mobiltelefon i skoletiden. Ministeriet ønsker en digital detox i undervisningen og anbefaler mobilfri skoletid, spærrede hjemmesider, og at computerne ryger ned i tasken.

I oktober kom Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger til børn og unges brug af skærme. Sundhedsstyrelsen fraråder blandt andet brug af skærme inden søvn.

Se også: Tydelig sammenhæng mellem skærmtid og udvikling af børns hjerne