Test: Samsung Galaxy S20 Ultra – Overkill og overpris

Samsung er gået all-in med deres Galaxy S20 Ultra, som har alt hvad der kan stoppes i en mobiltelefon og mere til, men den koster også derefter. Vi har testet og anmeldt Galaxy S20 Ultra.

Test: Samsung Galaxy S20 Ultra – Overkill og overpris

Jeg har skrevet utallige rygter om Samsungs Galaxy S11-serie, som endte med at blive kaldt Galaxy S20, og de fleste endte med at holde stik. Jeg har været spændt og har glædet mig til at tage S20’erne i brug, og i første omgang er det topmodellens tur.

Topmodellen i trioen har fået nyt efternavn og vi har haft den på testbænken i en uges tid. Samsung Galaxy S20 Ultra er den største mobil fra producenten nogensinde, og for første gang større end Note-serien. Ultra’en lever helt op til navnet, for Samsung har proppet den med alt hvad hjertet kan begære – men måske er det lige i overkanten?

Prisen for Galaxy S20 Ultra er landet på 10.499 kroner er en heftig pris at betale for en mobiltelefon, så det store spørgsmål er som Samsung leverer varen? Det får du svaret på i vores anmeldelse – velkommen til.

Se også: Sammenlign priser på Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra – fordele og ulemper

Fordele:

  • Eminent flot og lysstærk skærm
  • Imponerende byggekvalitet
  • 120 Hz-skærmopdatering er fantastisk
  • Godt og fleksibelt kamera
  • Masser af hestekræfter
  • Klar til 5G
  • Lang standbytid og hurtig opladning
  • One UI-brugerfladen er god

Ulemper:

  • Urimeligt dyr
  • Tung og klodset
  • 100x zoom er en gimmick
  • Skærmen er hård ved batteriet

Se også: Værksted til Samsung Galaxy S20 Ultra

S20 Ultra er en ordentlig krabat

Er man til store mobiler med tilhørende store skærme, så er S20 Ultra lige noget for dig. Er du derimod ikke til ikke-lommevenllge mobiler, så kig på en af de andre modeller i Samsung Galaxy S20-serien.

Med topmodellen S20 Ultra er Samsung ikke kun gået all-in på specifikationer, men også på størrelsen. Kombinationen af stor skærm, stort batteri og stort kamera, så er vægten på 222 gram, nærmest identisk med iPhone 11 Pro Max, og med betydeligt større dimensioner end denne. Det er virkelig en stor og meget aflang mobil. Personligt er jeg vild med store mobiltelefoner og jeg bruger stadig Galaxy Note10+ som min faste mobil, men S20 Ultra er lige i overkanten for mig.

Byggekvaliteteten er typisk Samsung: eminent! Man mærker det med det samme man får den i hånden. Her mærkes der ikke plastik eller billigt elektronik – den føles solid og alt passer perfekt i samlingerne.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra er high-end fra inderst til yderst.

Væk er Bixby-knappen, hurra! Nu finder man en powerknap og lydstyrke-knapper på højre side. På Note10-serien var disse placeret i venstre side, hvilket jeg var stor fan af, men jeg e nok tæt på den eneste. Her er selvfølgelig ikke noget 3,5 millimeter jackstik at finde, men der er stereohøjttalere, USB-C-indgang og et enormt kamera.

Kameraet i S20 Ultra er en af de få forskelle fra resten S20-serien, som skal retfærdiggøre de ekstra tusinder af kroner. Men hold nu op hvor er det grimt, hvis du spørger mig. Kamera-øen stikker langt ud og er gigantisk, men indeholder også hele fire kameraer. Om det er dét værd, kigger vi på senere i anmeldelsen.

Lad os slutte design-afsnittet af med den store skærm. Det er Samsung største i en mobiltelefon nogensinde og den største jeg har været vidne til. Den er 6,9 tommer og fylder nærmest hele mobilens forside, og kun afbrudt af en hole-punch-udskæring til frontkameraet. Den store skærm er den anden grund til at vælge denne model i S20-serien – og ifølge mig den bedste grund, men mere om det senere.

Alt i alt er Samsung Galaxy S20 Ultra stor, velbygget, klodset og svær at bruge med én hånd.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra er STOR!

Specifikationer på Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra specifikationer
 Mål og vægt 166,9 x 76 x 8,8 mm
222 gram
 Skærm 6,9″ Dynamic AMOLED Infinity-O
120Hz (ved FHD), 3200×1440, 20:9
HDR10+
 Chipsæt Exynos 990
 Batteri 5000 mAh
25W hurtigopladning
 RAM 12 GB
 Lagerplads 128 GB
Plads til MicroSD op til 1TB
 Kamera 108MP F1.8 OIS
12MP F2.2 ultra vidvinkel
48MP F3.5 OIS telefoto
ToF 3D kamera
40MP F2.2 frontkamera
 Software Android 10
Samsung One UI 2.1
 Andet Fingeraftrykslæser
Dolby Atmos
Stereohøjtalere
IP68 certificeret

Samsung Galaxy S20 Ultras skærm er for vild

Hvis der er noget Samsung kan, så er det at lave imponerende skærme. Godt nok har Samsung ikke været først med hverken 90 eller 120 Hz-skærmopdatering, men de har til gengæld gjort det til perfektion.

Der er tale om en 6,9 tommer skærm, af Samsungs nye Dynamic AMOLED, med HDR10+, helt op til 1440 x 3200 pixel og med 120 Hz-opdateringshastighed – dog kan man ikke kombinere den hurtige skærmopdatering med mere end en 1080p-opløsning.

Det er ikke fordi skærmen er meget bedre end på Samsungs andre topmodeller fra sidste år, for de er allerede ekstremt gode. Men tilføjelsen af 120 Hz er en “game changer”, som gør mobiltelefonen føles hurtigere, mere flydende og fornøjelig at bruge. Jeg er kæmpe fan af de hurtigere skærmopdaterings-hastigheder og i kombination med Samsungs i forvejen gode skærm med masser af lys, farve og brede betragtningsvinkler, så er det en vinder. Og prikken over i’et: skærmen er FLAD!

De 120 Hz er lidt hårdere ved batteriet, men batteriet er rigeligt stort og jeg tager hjertens gerne 120 Hz over lidt længere batteritid og en højere skærmopløsning.

Samsung Galaxy S20 Ultra og 5G

Som den første mobiltelefon i Danmark er Samsung Galaxy S20 Ultra, sammen med de to andre i serien, udstyret med et modem, som lader den koble sig på femte generations-mobilnetværket, også kaldet 5G.

I Danmark vil man ikke endnu kunne udnytte 5G-delen af S20 Ultra, men indtil det er muligt, så kan den stadig hoppe på både 2G, 3G og 4G.

Når 5G rulles ud i Danmark, så står Ultra’en klar med både Sub-6 og mmWave, så den burde være fremtidssikret på det område.

Læs også: Der er forskel på 5G i de tre Samsung Galaxy S20

One UI 2, 120 Hz og masser af power

Hvis du ikke allerede har fanget det, så er det ikke for sjov, at Samsung har brugt det nye efternavn “Ultra” til denne mobil. Alt er stort og det samme kan man sige om indmaden.

Jeg nævner i flæng: Exynos 990 Octa-core chipset, 12 GB RAM, 128 GB lagerplads… Hov, der gik det galt, men den er god nok. For 10.499 kroner får man kun 128 GB lagerplads. Heldigvis er der plads til microSD-hukommelseskort, der kan udvide pladsen med helt op til 1 terabyte.

Samsung Galaxy S20 Ultra er ultrahurtig. Sammen med et forbedret og optimeret One UI, Samsungs brugerflade ovenpå Android 10, så ræser den med lethed rundt og klarer alt man kaster efter den. One UI 2 er faktisk virkelig godt. Smarte forbedringer gør det lettere at bruge mobilen med én hånd, selvom der sagtens kan optimeres endnu mere på det område.

Der er masser af smarte ting gemt i softwaren. Fx kan man nu bedre udnytte den latterligt store mængde RAM-hukommelse ved at tvinge tre apps til at blive hængende her, så de altid åbnes uden forsinkelse.

Sammen med den store skærm, er S20 Ultra perfekt til spil, film og serier.

Læs også: Samsung Galaxy S20: Er de pengene værd?

Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra eller Galaxy Note10+? Jeg ved godt hvad jeg ville vælge.

Galaxy S20 Ultra har imponerende standbytid

5000 mAh kan Samsungs flagskib prale med at have. Det er et voldsomt stort batteri, som alligevel hurtigt kan få ben at gå på.

Bruger man Ultra’en intensivt, og med 120 Hz aktiveret, så kan man godt køre batteriet i sænk på en hel dag. Ved et mere normalt forbrug holder den længe, for det store batteri giver lang standbytid, hvorimod skærmen er lidt af en strømsluger. Jeg har fået omkring halvanden til to dages batteritid ud af den.

Lige så godt er det, at det store batteri oplades imponerende hurtigt. Efter en halv time i opladeren er Ultra tilbage på knap 60 procent og fuldt opladet efter en time, plus det løse.

Her er desuden også blevet plads til 15W trådløs hurtigopladning og omvendt trådløs opladning, der forvandler mobilen til en trådløs oplader til fx hovedtelefoner og smarture.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra – stereohøjtaleren er ikke så gode som i sidste års topmodeller.

Skuffende stereohøjtalere

Samsung har siden Galaxy S10 udstyret topmodellerne med ganske gode højtalere i mobilens top og bund, som spillede godt sammen i stereo. Sammen med en flot stor skærm og god ydelse, så er der virkelig lagt op til gode spil- og filmoplevelser.

Der er også stereohøjtalere i S20 Ultra, men de er ikke så gode som tidligere. Der er slet ikke så god en balance mellem i lydstyrken, for højtaleren i bunden spiller tydeligt højere end den i toppen. Samtidig er diskanten noget mere skinger end i S10 og Note10. En nedgradering, som jeg er ret skuffet over. Det er dog stadig bedre end en enkelt højtaler og de spiller også udmærket.

Lyden under opkald er til gengæld fremragende. Den er klar, tydelig og rigeligt høj. Jeg har heller ikke oplevet problemer med forbindelser – både mobildata, opkald, bluetooth og WiFi har kørt problemfrit.

Læs også: Test: Samsung Galaxy S10 og 10+

Samsung Galaxy S20 Ultra
Kønt er kameraet i Samsung Galaxy S20 Ultra ikke, men det er godt og kan meget.

Det nye Ultra-store kamera

Det er ikke kun skærmen, at Samsung Galaxy S20 Ultra vil skille sig ud fra de andre i serien på. Kameraet er også anderledes, og Samsungs første med den nye 108 megapixel hovedsensor, som er udviklet i samarbejde med Xiaomi. Der er hele fire kameraer gemt i den gigantiske kamera-ø på Ultra’en, som har hver deres funktion:

Hovedsensor: 108 megapixel, f1,8, optisk stabilisering
Ultra vidvinkel: 12 megapixel, f2,2
Telefoto: 48 megapixel, f3,5, 10x hybrid zoom, optisk stabilisering
Dybdesensor: 0,3 megapixel, 3D Time of Flight
Frontkamera: 40 megapixel, f2,2

Altså sammenlagt 208,3 megapixel kamera er der gemt i S20 Ultra. Det kan da kun blive godt? Helt bestemt.

Det skal lige siges, at nogle anmeldere har oplevet fokus-problemer med kameraet i S20 Ultra, hvilket jeg overhovedet ikke har. Men dertil kan tilføjes, at min test enhed modtog en kameraopdatering kort efter jeg tog den i brug.

Lad os starte med konklusionen: Kameraet i S20 Ultra er godt, rigtig godt. Det lander i min personlige top 3. Billederne er i vanlig Samsung-stil: masser af farve, flot dynamisk rækkevidde og kontrast. Selvom sensoren er på 108 megapixel, så bliver billederne gemt i 12 megapixel størrelse. Man kan også vælge 108 megapixel størrelse, men det kommer der ikke noget godt ud af. Helt almindelige billeder, portrætbilleder (Samsungs Live-Fokus) og natbilleder gør den super godt.

Ultra vidvinkelobjektivet er, som tidligere, der ikke gjort helt så meget ud af. Det er en af en lidt mere traditionel kvalitet, men leverer udmærkede billeder, så længe der er lys nok til stede. Man kan fange nogle virkelig gode billeder med ultra vidvinkelobjektiv.

Læs også: Samsung Galaxy S20 godt på vej mod titlen som “bedste kameramobil”

“Space Zoom” står der printet bag på Galaxy S20 Ultra. Det betyder, at den kan zoome helt op til 100 gange ind på et objekt, med den nyudviklede periskoplinse, som minder meget om den man finder i Huawei P30 Pro. Og det skal du lade være med, for det er en gimmick. Helt op til 30x zoom kan man få nogle rimeligt brugbare billeder, hvilket i sig selv er ret vildt.

Når der skal optages video, så kan S20 Ultra indfange det hele i 8K. Det ser lækkert ud, men vi anbefaler lavere, så man får bedre stabilisering og mere lagerplads tilovers. Videokvaliteten er desuden helt i top.

Kameraet i S20 Ultra er rigtig godt, og bliver helt sikkert endnu bedre efter et par softwareopdateringer, men det er utroligt svært at se forskellen fra Note10 og denne. Forskellen er der, gemt i små pixels og specielt i natbilleder, men langt de færreste vil lægge mærke til det. Kameraerne er i alle topmodellerne så gode i dag, at det ikke er nok til at lade valget falde på S20 Ultra, specielt med den høje pris taget i betragtning.

Læs også: Resultat af kamera blindtest : Huawei, Samsung og Sony

Her er billeder taget med Samsung Galaxy S20 Ultra:

Konklusion: Galaxy S20 Ultra er god og ultra-dyr

S20 Ultra er virkelig fascinerende og en fremragende mobiltelefon, som på langt de fleste områder er bedre end Samsungs tidligere S-modeller. Alligevel er der tre ting, eller nærmere to en halv, der virker som et skridt i den forkerte retning.

For det første er den helt vildt dyr. 10.499 kroner er lige i overkanten. Hvis man virkelig fik valuta for de ekstra tusinder, så fair nok. Men det får man bare ikke rigtig. Jo, den har en utrolig stor og lækker skærm, voldsomt stort batteri og godt kamera, men det har de andre topmodeller, i de fleste tilfælde, også – og så koster de mindre. Og hvorfor får man kun 128 GB lagerplads til den pris?

For det andet er den gigantisk. Jeg kan godt lide store mobiler, men S20 Ultra er nu alligevel for tung, klodset og overdimensioneret. Til sidst, så er kamera-øen på bagsiden hverken køn eller praktisk, for mobilen vipper ved brug på fx et bord.

Men ser man et øjeblik bort fra prisen, og mener du ikke mobilen ikke blive stor nok, så er Samsung Galaxy S20 Ultra en fantastisk mobil, der byder på hele “topmodel-pakken”. Den er blandt de allerbedste på markedet, og man går bestemt ikke galt i byen ved at købe den – hvis man har pengene til det.

Samsung Galaxy S20 Ultra lander på 5 ud af 6 stjerner.

Læs også: Afstemning: Skal du have en Samsung Galaxy S20?

Samsung Galaxy S20 Ultra karakter
Samsung Galaxy S20 Ultra får karakteren 5 ud af 6 i vores anmeldelse.

Sidste tilføjelse til sagen

Siden denne artikel udkom er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fortsatte historien. 4/3/2020 vinklede vi sagen videre med en ny vinkel på Test: Samsung Galaxy Z Flip – Lækker, besværlig og dyr klaptelefon – Følg den videre udvikling her. Seneste højaktuelle stof om “Højtaler” finder du i denne spalte..