Stor test: Hvilke elbiler støjer mindst?
Elbiler har ingen forbrændingsmotor, der afgiver irriterende motorstøj. Det gør, at man lægger mere mærke til vind- og dækstøj, selv om det generelle støjniveau er lavere i elbiler end i benzin- og dieselbiler.
Ikke alle elbiler er dog lige støjsvage. Faktisk er der utrolig stor forskel. Den norske youtuber og bilanmelder Bjørn Nyland, som i årevis har foretaget grundige test af et utal af elbiler, har som et fast testelement også undersøgt støjniveauet i elbilerne.
Med en støjmåler/lydmåler måler han konsekvent støjniveauet ved tre forskellige hastigheder: 80, 100 og 120 km/t. Testresultaterne giver et godt billede af, hvilke støjniveauer i kabinen man kan forvente i forskellige elbiler på henholdsvis landevej og motorvej.
Se også: Sammenlign elbiler på pris og kvalitet
Kæmpe forskel på elbilers støjniveau
Vi har taget gennemsnittet af de tre målinger fra samtlige elbiler, som Bjørn Nyland har målt støjniveauet i – og resultatet er ganske interessant.
Den elbil, som har den laveste gennemsnitlige støjniveau ved de tre hastigheder, er NIO ET7 med 61,8 dB i gennemsnit. Også BMW i7 (62,1 dB), Mercedes-Benz EQS SUV (62,1 dB), Mercedes-Benz EQE (62,3 dB), Xpeng G9 (62,8 dB), Audi Q6 e-tron (63,0 dB), Kia EV9 (63,1 dB), HiPhi Z (63,1 dB) og Mercedes-Benz EQS (63,2 dB) er iblandt de absolut mest støjsvage elbiler.
Der tegner sig altså et klart billede af, at det er store mellemklassebiler og premiumbiler, der har det laveste støjniveau.
I den anden grøft finder man den lille bybil Honda-e med et støjniveau på i gennemsnit 72,0 dB, og det samme gælder for Nissan e-NV200 (72,0 dB), Kia e-Soul (71,6 dB), Lexus UX 300e (71,6 dB) og en ældre udgave af Tesla Model 3 (71,3 dB).
Gennemsnittet for alle de målte biler ved de tre hastigheder ligger på 67,6 dB. Ved 80 km/t er gennemsnittet 65,0 dB, ved 100 km/t er gennemsnittet 67,3 dB, og ved 120 km/t er gennemsnittet 69,4 dB.
Se også: Se de billigste elbiler i Danmark
Lille dB-forskel har stor støjmæssig betydning
Det lyder ikke af meget, men selv bittesmå forskelle har stor lydmæssig forskel. Decibelskalaen er nemlig logaritmisk, hvilket betyder, at en ændring på 3 dB er en fordobling eller halvering af lydstyrken. 63 dB er med andre ord dobbelt så højt som 60 dB. Det menneskelige øre opfatter dog først en ændring på 8-10 dB som en fordobling af lydstyrken.
Et lavt støjniveau i en bil er vigtigt, fordi det øger komforten både for dig som fører og for dine passagerer. Støj belaster hjernen – også ubevidst, så ved at minimere mængden af støj i kabinen får du mere ro og kan lettere holde koncentrationen på kørslen.
Mindre støj giver også bedre forhold til at lade passagerer i bilen føre samtaler. Og så vidner et lavt støjniveau også blot om god byggekvalitet.
Ikke desto mindre er der kæmpe forskel på støjniveauet i elbiler. Med en spredning på hele 16,6 dB iblandt de testede elbiler er støjniveauet i de mest støjende elbiler mere end fem gange højere end i de mest støjsvage elbiler. Det er altså langt fra kun fraværet af en støjende brændstofmotor, der afgør støjniveauet. Det er mindst lige så meget bilens aerodynamik, støjisolering og dæk, der afgør støjniveauet.
Og så hænger pris og kvalitet naturligvis også sammen. De 10 biler med det laveste gennemsnitlige støjniveau koster i gennemsnit 840.000 kr., mens de 10 biler med mest støj i kabinen i gennemsnit koster 270.000 kr.
Der er dog også undtagelser. Flere biler gør det rigtigt godt i forhold til prisen: Blandt andet Mercedes-Benz EQE, Xpeng G9, Audi Q6 e-tron, Kia EV9, Hongqi E-HS9, Volkswagen ID.7, BYD Sealion 7 og Kia EV6.
For yderligere data om elbilernes dæk, dækstørrelse og vejbanens forhold under målingerne henvises til Bjørn Nylands dataark.
Vi anbefaler:
Disse elbiler er bedst i test
Kommende elbiler i 2024, 2025 og 2026
Test og anmeldelser af elbiler