AI, robotter og trackere på arbejdspladsen er dårligt for livskvaliteten
Mange virksomheder er helt vilde med moderne teknologi til arbejdspladsen såsom trackere, kameraer, AI, maskinlæring, automatisering og robotteknologi. Al den teknologi gør måske det hele mere effektivt og giver bedre resultater på bundlinjen, men hvordan påvirker den medarbejderne, der skal arbejde med og omgås teknologien?
Ifølge et nyt studie har moderne teknologi på arbejdspladsen ofte en negativ indvirkning på medarbejdernes livskvalitet. Tænketanken The Institute for the Future of Work har interviewet mere end 6.000 briter om emnet for at blive klogere på, hvordan fire kategorier af teknologi på arbejdspladsen påvirker deres velbefindende.
Læs også: De store techgiganter kan ikke holde på deres medarbejdere
Tre kategorier af teknologi påvirker medarbejdere negativt
De fandt frem til, at øget eksponering af tre af kategorierne havde en tendens til at forværre medarbejdernes mentale tilstand og helbred.
De tre områder, der påvirker folk mest, er:
- wearable- og fjernteknologier til måling/registrering af medarbejderne, hvilket blandt andet dækker over overvågningskameraer og wearable trackere
- robotteknologi såsom automatiserede maskiner, selvkørende køretøjer og andet udstyr
- teknologi relateret til AI og ML (maskinlæring)
Kun en af kategorierne viste sig at være gavnlig for medarbejderne, og den har eksisteret længe: nemlig informations- og kommunikationsteknologi såsom bærbare computere, tablets, telefoner og værktøjer til chatte med andre i realtid.
AI giver muligheder – og fyringsrunder
Lige nu er der mange virksomheder, der kaster sig over AI og snakker vidt og bredt om, hvordan teknologien kan strømline arbejdet og reducere omkostningerne. Mange hævder, at teknologien giver flere arbejdspladser og ikke erstatter de ansatte, der allerede er i virksomheden.
Vi har dog allerede set en række fyringsrunder inden for techindustrien. I visse tilfælde er generativ AI blevet udpeget som en af årsagerne – og endda den eneste årsag – til fyringerne. I en undersøgelse fra juli kom en sundhedsvirksomhed frem til, at uro omkring AI og fyringer driver flere chefer i techbranchen ind i misbrug af alkohol og stoffer.
Det er ikke kun dem, der arbejder foran en computer, der er bekymret for deres levebrød. Mekanisk automatisering udvikler sig også fremad i et hastigt tempo. BMW sagde i begyndelsen af året, at de vil indføre humanoide robotter på sine produktionsfabrikker. Samsung har planer om menneskeløse, fuldautomatiske fabrikker inden for en tidsramme på seks år.
Amazon, der er blevet kritiseret for at bruge trackere og kameraer til at overvåge sine medarbejdere, har allerede menneskeagtige robotter, der arbejder sammen med en række andre robotter i visse af deres varehuse.
Problemet er ikke teknologierne, men måden de bruges på
Magdalena Soffia fra Department of Sociology på University of Cambridge er hovedforfatter på studiet. Hun forsker i jobkvalitet og menneskelig udvikling. Over for The Guardian oplyser hun, at problemet ikke nødvendigvis har med selve teknologierne at gøre, men snarere den måde, hvorpå de bliver implementeret og brugt på arbejdspladsen.
“Vi ønsker ikke at hævde, at der er en form for determinisme i, hvad teknologi forårsager, når det gælder trivsel. Vi siger, at det virkelig afhænger af konteksten: af mange strukturelle faktorer, af miljøforhold, hvordan den er designet, og hvordan den anvendes. Så masser af menneskelige beslutninger,” forklarer hun.
Læs også: Ældre foretrækker hjemmearbejde – unge vil ind på arbejdspladsen