EU’s fair share-afgørelse kommer nok ikke før i 2025

Først i 2025 forventes EU at være klar med lovgivning, der forholder sig til netværksproblemstillingen omkring fair share.

EU’s fair share-afgørelse kommer nok ikke før i 2025

En afgørelse fra EU Kommissionen om, hvorvidt man skal komme med et lovforslag, der skal tvinge store indholdsudbydere som Netflix og Facebook til at bidrage til omkostningerne for mobiloperatørernes netværk, kommer nok ikke før i 2025, det skriver Reuters.

Nyhedsbureauet citerer anonyme kilder og hævder at have samlet feedback som en del af en bredere efterforskning i kommunikationssektoren i EU.

Se også: Teleselskabers mobildækning

Forslag om fair share var forventet allerede nu

Reuters kilder nævner, at der har været en forventning om, at den nuværende EU-kommissær for det interne marked, Thierry Breton, ville sætte gang i lovgivningsprocessen allerede i denne periode. Det kommer dog ikke til at ske.

I stedet hedder det sig, at Kommissionens strategi er at komme med et forslag en gang i 2024. Men med tanke på, at de nuværende kommissærers femårs periode udløber i november næste år, bliver en afgørelse om en lovgivning på området nok nødt til at vente til Kommissionens næste periode.

Se også: Hvad laver de store techselskaber?

Skal indholdsleverandører betale for brug af netværk?

Spørgsmålet om, hvorvidt store contentudbydere skal betale et såkaldt fair share-bidrag til mobiloperatørerne for omkostningerne ved netværkene, har været en varm kartoffel i år. Blandt andet var det et af de helt store samtaleemner ved MWC Barcelona 2023, og der er siden kommet hårde udtalelser fra begge sider.

Ikke helt overraskende har især mobilindustrien argumenteret kraftigt for bidrag fra contentudbyderne, hvor store aktører har fremhævet det økonomiske pres, de udsættes for på grund af det konstant stigende behov for data.

Flere contentudbydere har afvist idéen om afgift og peget på, at de allerede bidrager. Der er også både tilhængere og modstandere af fair share fra politikere og embedsmænd rundt om i Europa, hvilket betyder, at et lovforslag ikke er garanteret en godkendelse af EU.