Googles milliarder stoppede ukendt søgemaskines aftale med Apple

Googles milliardaftaler med tech-selskaber forhindrer alternative søgemaskinerne i at opbygge samarbejder, lyder det fra miniput på området.

Googles milliarder stoppede ukendt søgemaskines aftale med Apple

DuckDuckGos CEO vidnede om, at Apple var ‘virkelig seriøs’ omkring at erstatte Google som standard for privat browsing, men Googles milliarder stoppede aftalen.

DuckDuckGo er en privatejet og for de fleste ukendt søgemaskine, der fokuserer på privacy ved at begrænse, hvordan hjemmesider kan spore forbrugere på internettet. Deres søgemaskine skulle i højere grad end Googles ditto reducere mængden af sporing, som stadig er mulig i andre søgemaskiner, selv når man er i privat browsing-tilstand.

Se også: Hvorfor er cybersikkerhed vigtigt for almindelige brugere?

Myndighederne vil bryde Googles monopol

Apple skulle angiveligt have været i tæt dialog med DuckDuckGo som erstatning for Google i privat browsing-tilstand på sine produkter. I hvert fald hvis man skal tro DuckDuckGos CEO, Gabriel Weinberg, der har vidnet i forbindelse med de amerikanske myndigheders høring om, hvorvidt regeringen bør opsplitte store teknologivirksomheder som Amazon, Alphabet og Facebook på grund af deres monopollignende tilstande.

Regeringen forsøger at bevise, at Googles eksklusive kontrakter med telefon- og browserproducenter uretfærdigt har udelukket rivaler fra det generelle søgemarked ved at fratage dem distributionen. Google har nægtet, at deres handlinger var i strid med konkurrencelovgivningen.

Se også: Find billig mobilabonnement

Mange møder mellem DuckDuckGo og Apple om privacy

CNBC har fået adgang til vidneudsagnet i den føderale domstol i sidste måned, hvor Gabriel Weinberg, forklarer, at Apple var ”meget interesserede” i at benytte DuckDuckGo som standardbrowser, og at de personer, de talte med, selv var interesserede i privatlivets fred.

DuckDuckGo og Apple skulle have haft om omkring 20 møder og telefonsamtaler i løbet af forhandlingerne, som varede fra omkring 2016 til 2019. Selveste Craig Federighi, senior vice president, i Apples hovedkvarter i Cupertino, skulle have deltaget i møderne.

“Jeg har foreslået mange ting til Apple i årenes løb,” lyder det fra Weinberg. “Hvis der ikke er nogen interesse, er deres træk stort set tavshed.” Omkring 20 møder og telefonsamtaler med Apple vidner altså om en reel interesse fra Apples side og det var Weinbergs indtryk, at Apple var virkelig seriøse omkring et samarbejde.

Se også: De mest sikre telefoner

Googles milliarder blokerede for flere aftaler

Bare ved at være standardsøgemaskine i Apples produkter, når brugerne var i privat-browsing-tilstand ville mangedoble DuckDuckGos markedsandel.

I sommeren 2019 begyndte DuckDuckGo dog at forstå, at partnerskabet ikke ville blive til noget, da Apple ikke annoncerede integrationen under deres Worldwide Developers Conference i juni. Fire måneder senere kunne Weinberg efter et møde konkludere, at aftalen var død.

Det skulle blandt andet skyldes, at Apple ikke kunne løse problemet med at ophæve kontrakten med Google.

DuckDuckGo skulle også have Samsung, Mozilla og Opera at være standardindstillingen i deres private browsing-tilstande, men disse selskaber var heller ikke interesseret i et samarbejde. Virksomheden stoppede til sidst med at forfølge denne model, fordi den konkluderede, “at hver af disse virksomheders Google-kontrakt var den vigtigste ting, der forhindrede os i at få en aftale i stand med dem.”

Weinberg siger det ikke direkte, men det er svært ikke at se en kobling til de amerikanske myndigheder, der vurderer, at Google, som har omkring 90% af søgemarkedet, betaler omkring 10 milliarder dollars årligt til Apple og andre smartphone-producenter for at være standardsøge maskinen. Denne indflydelse på søgninger har gjort Google til en stor spiller på det lukrative reklamemarked, hvilket har øget deres overskud.