Derfor skal du købe og ikke leje ladeboks til opladning af elbil

Det er muligt både at købe og leje en ladeboks til opladning af elbilen. Begge løsninger har fordele og ulemper, men de fleste danskere bør købe ladeboksen. Læs hvorfor her.

Derfor skal du købe og ikke leje ladeboks til opladning af elbil

Mange danskere anskaffer sig elbil i disse år, og de fleste, der bor i hus, vil også anskaffe en ladeboks, så opladningen foregår hjemme, mens bilen holder parkeret.

Der er mange ting at sætte sig ind i, når man vil anskaffe ladeboks. For eksempel om man ønsker at købe og leje sin ladeboks.

Vi guider dig her til fordele og ulemper ved køb og leje af ladeboks. Du kan også se, om det er billigst at leje eller købe en ladeboks.

Læs også: Guide til bedste og billigste ladeboks til elbilen

Stor guide til opladning af elbil i hjemmet

På mobilsiden.dk kan du læse en stor guide til opladning af elbil i hjemmet. Guiden giver en komplet indføring i alt, hvad der er værd at vide om opladning af elbil med hjemmelader.

Du kan læse om, hvilke typer af ladeløsninger der findes, hvad elafgiftsrefusion er og hvordan det fungerer, valg af elselskab og elaftale, valg af billigste ladeudbyder, se priser på opladning og ladebokse, se alle udbydere af ladeløsninger til elbiler og blive kloge på, hvad en standardinstallation af ladeboks er.

Læs hele guiden til opladning af elbil i hjemmet.

Fordele og ulemper ved at leje en ladeboks

Hvis du lejer en ladeboks, låner du den af en ladeudbyder og betaler derfor et fast månedligt beløb, så længe du har ladeboksen. Priserne for at leje en ladeboks er mellem 189 og 249 kroner per måned alt efter udbyder. Gennemsnitsprisen på markedet er cirka 199 kroner per måned.

Fordelen ved at leje en ladeboks er, at de indledende omkostninger er meget lavere end ved at købe en ladeboks. Du betaler i gennemsnit kun omkring 3.000 kroner for en standardinstallation med ladeboks, hvis du lejer. Det er derfor mere risikofrit at afprøve, om elbil og ladeboks i hjemmet er noget for dig, hvis du vælger at leje boksen.

En lejeaftale har dog også ulemper. Du skal hver måned betale for boksen, så før eller siden ender de løbende omkostninger med at overstige den samlede pris ved at købe ladeboksen.

Der er også typisk seks måneders binding, når man lejer en ladeboks.

Læs også: Hvilken ladeløsning skal jeg vælge?

Fordele og ulemper ved at købe en ladeboks

Den store fordel ved at købe en ladeboks er, at du selv ejer boksen og derfor også har fuld kontrol over den. Har du derfor planer om at beholde din ladeboks i mange år, er det den billigste løsning på sigt.

Ulempen ved at købe en ladeboks er, at der er høje indledende omkostninger på i gennemsnit 11.000 kroner for en standardinstallation.

Læs også: Så lidt koster det at lade elbil op i hjemmet

Det er billigst at købe en ladeboks

For de flestes vedkommende vil en ladeboks være en teknisk installation i hjemmet, der får lov at blive i mange år – måske endda årtier.

Da det kun bliver billigere at købe en ladeboks jo længere man beholder den, vil det også være den billigste løsning for de fleste at købe og eje ladeboksen i stedet for at leje den.

Læs også: Stort overblik over alle ladeudbydere i Danmark

I diagrammet ovenfor kan du se forskellen på tre former for anskaffelse af ladeboks:

  • standardinstallation og leje ladeboks hos en ladeudbyder
  • standardinstallation og køb af ladeboks hos en ladeudbyder
  • køb af standardinstallation, ladeboks og serviceaftale hver for sig

Grafen viser, at det er billigere at købe ladeboks, installation og serviceaftale hver for sig end at leje ladeboksen efter 45 måneder. Efter 60 måneder er det billigere at købe ladeboks hos en ladeudbyder med serviceaftale end at leje den.

Gennemsnitsprisen for at få en standardinstallation ved leje er 3.000 kroner. Derefter er der en gennemsnitlig månedlig pris på cirka 199 kroner per måned.

Gennemsnitsprisen på at købe en standardinstallation og 11 kW ladeboks hos ladeudbydere er cirka 11.000 kroner. For de fleste danskere kan det bedst svare sig at vælge et ladeabonnement med serviceaftale. Derfor vil der i de fleste tilfælde også være en løbende månedlig udgift på i gennemsnit 70 kroner per måned. En serviceaftale giver mulighed for at få refunderet elafgiften på strøm brugt til opladning af elbilen – en udgift, som hurtigt er tjent hjem. Læs mere om elafgiftsrefusion her.

Den laveste pris på køb af standardinstallation gennem elektriker, en 11 kW ladeboks og serviceaftale hver for sig er cirka 9.000 kroner. Dertil en månedlig omkostning på 70 kroner per måned for en serviceaftale.

Læs også: De bedste og billigste ladebokse til elbiler