Apple vil træne ChatGPT-konkurrent med nyhedsmediers indhold

Mens flere techgiganter træner deres sprogmodeller med frit tilgængeligt indhold fra internettet, vil Apple betale mediehuse mindst 50 millioner dollar for adgang til deres arkiver.

Apple vil træne ChatGPT-konkurrent med nyhedsmediers indhold

Apple har indtil videre været helt fraværende på listen over store it-selskaber med eget AI-produkt, der anvender store sprogmodeller til at levere løsninger såsom AI-chatbots i stil med ChatGPT, Microsoft Copilot og Google Bard.

Men nu ser det ud til, at Apple er ved at røre på sig – og som man kunne forvente, bliver det ikke med helt samme tilgang som de øvrige techgiganter.

Ifølge New York Times har Apple nemlig brugt de seneste uger på at forhandle med store mediehuse og nyhedsorganisationer om at få lov til at bruge deres værdifulde nyhedsindhold til at træne selskabets sprogmodel, som Apple er ved at udvikle.

Læs også: Disse nyheder kan vi forvente fra Apple i 2024

Andre vil ikke betale – men det vil Apple

Apple forventer dog ikke at få adgang til indholdet gratis. Ifølge New York Times tilbyder Apple aftaler, der vil løbe over flere år og have en værdi på mindst 50 millioner dollar.

Tilsyneladende er visse af de mediehuse, som Apple har kontaktet, bekymrede for følgerne af at lade Apple bruge deres arkiv af nyhedsartikler. De er bange for, at en licensaftale for deres arkiver kan føre til juridiske problemer på sigt. Mediehusene er også bekymrede for den potentielle konkurrence, der kan være et resultat af Apples ønsker.

Med det sagt skal Apple have opbygget goodwill ganske enkelt ved at bede om lov og være villige til at betale for indholdet. New York Times oplyser, at Apples ledelse i årevis har diskuteret, hvorfra man skal få data af høj kvalitet til at udvikle egen sprogmodel, der kan konkurrere med ChatGPT, Copilot og Bard. På grund af Apples fokus på privatlivets fred har it-giganten været forbeholden over for at bruge frit tilgængelig information fra internettet.

Andre selskaber med egne sprogmodeller er blevet beskyldt for at stjæle indhold og bruge det til at træne deres algoritmer uden at have fået tilladelse af skabere og rettighedshavere. OpenAI er for eksempel indblandet i flere retssager, hvor selskabet bliver beskyldt for at bruge andre menneskers intellektuelle ejendom.

En af retssagerne blev startet af en række forfattere, blandt andet George R.R. Martin og John Grisham, mens en anden retssag blev startet af faglitterære forfattere, der hævder, at Open AI og Microsoft har opbygget en forretning ”til en værdi af et tocifret milliardbeløb ved at tage menneskehedens samlede værker uden tilladelse.”

Bruger millioner af dollar hver dag på at træne sprogmodel

I efteråret kunnet medie The Information afsløre, at Apple har et team på omkring 16 mand, der arbejder intensivt på en stor sprogmodel med det interne kodenavn Ajax GPT. Apple skulle bruge flere millioner dollar om dagen på at træne sprogmodellen, lyder det.

Den skulle angiveligt være mere kraftfuld end ChatGPT 3.5, da den er trænet med “mere end 200 milliarder parametre”.

Læs også: Googles chatbot Bard bliver bedre med den nye sprogmodel Gemini