Apps i strid med loven

En række amerikanske applikationer til iPhone og Android er i strid med den danske persondatalov. Det er dog uvist, om applikationerne overhovedet skal overholde dansk lov.

Apps i strid med loven

En række applikationer til iPhone og Android henter oplysninger ud af telefonen og sender dem videre til virksomheder.

Det har Wallstreet Journal funder ud af, ved at undersøge en række apps. Applikationerne indsamler i mange tilfælde data som telefon-identifikationsnummer, placering, og ind imellem også alder og køn, og sender dem videre til tredjepart, typisk reklamefirmaer, uden brugernes godkendelse.

For eksempel sender den populære musik-applikation Pandora oplysninger om alder, køn, placering og telefonidentifikations-nummer videre til forskellige reklame-netværk.

Det er ikke lovligt, i følge danske lovgivning. Her i landet skal virksomheder nemlig have brugernes accept, før de vidergiver oplysninger til brug i markedsføring. Det skriver Computerworld.

Gråzone

De udenlandske applikationer befinder sig dog i en juridisk gråzone, og det er slet ikke sikkert, at de skal overholde dansk lovgivning, skriver Computerworld.

Der findes ingen retspraksis på området, men der er flere ting, der kan fritage udviklerne for ansvar over for dansk lov. Hvis applikationen stammer fra et andet EU-land skal udviklerne, grundet et EU-direktiv, kun leve op til hjemlandets love, mens det er meget mere uklart, hvis udviklerne er fra et ikke-EU-land.

Læs mere om Wallstreet Journals undersøgelse her: Your Apps Are Watching You.