Apple er det første selskab vurderet til over 3.000 milliarder dollars

Apple har nu rundet en stor milepæl med en markedsværdi over 3.000 milliarder dollars. Med Tim Cook ved roret, er der kommet turbo på indtjeningen.

Apple er det første selskab vurderet til over 3.000 milliarder dollars

Apple blev det første børsnoterede selskab, der lukkede på en børsdag med en markedsværdi over 3.000 milliarder dollars. Det er endnu en milepæl for tech-giganten, der har været med til at præge sin omverden med en række produkter, der giver selskabet en utrolig omsætning.

Se også: Sammenlign priser på iPhones

Èt nyt produkt har haft stor betydning for Apple

Apples aktier lukkede fredag med en stigning på 2,3 procent til 193,97 dollars, hvilket gav selskabet en markedsværdi på 3.040 milliarder.

Apple er et af en håndfuld tech-selskaber, der også tæller Microsoft og chipporducenten Nvidia, der har været med til at få S&P 500 til at stige næsten 16 procent under første halvdel af året.

Det 47 år gamle selskab grundlagt af Silicon Valley-legenden Steve Jobs var en kort stund over 3.000 milliarder-mærket tilbage i januar 2022, men kunne ikke holde værdien frem til, at børsdagen lukkede. I stedet faldt Apples aktier under en længere tid, så selskabet tidligere i år havde en markedsværdi på under 2.000 milliarder midt i en periode med lavere vækst og nervøse investorer på grund af stigende renter – noget der påvirkede hele tech-sektoren.

Apple var ikke i nærheden af 3.000 milliarder-grænsen før tidligere denne måned, hvor selskabet præsenterede det, der kan blive deres næste store produkt, et premium headset med navnet Vision Pro, der sender brugerne ind i kunstige omgivelser, bedre kendt som virtual reality.

Læs også: Apples nye AR-headset, Vision Pro, blander den virkelige og virtuelle verden

Selvom det mest er af symbolsk betydning at nå op på en markedsværdi over 3.000 milliarder dollars, er det stadig imponerende.

Microsoft tager andenpladsen

Microsoft er det næstmest værdifulde selskab med en markedsværdi på 2.500 milliarder dollars. Oljegiganten Saudi Aramco har en markedsværdi på 2.080 milliarder dollars, mens Alphabet, Amazon og Nvidia har en markedsværdi på omkring 1.000 milliarder dollars.

Det tog Apple mindre end to år at lukke med en markedsværdi på over 3.000 milliarder efter at have lukket med en markedsværdi på over 2.000 milliarder, hvilket skete i august 2021. Det var to år efter, at Cupertino-selskabet første gang lukkede med en markedsværdi over en trillion.

Værdistigningen skyldes det teknikimperie, Apple er blevet, siden Steve Jobs vendte tilbage til selskabet i 1997 efter at have været skubbet ud af den daværende CEO John Sculley i 1985. Da Jobs vendte tilbage, var Apple tæt på konkurs og desperate efter hjælp, at de vendte sig mod den en gang så bitre rival Microsoft for at få kontanthjælp.

Tim Cook satte turbo på indtjeningen

I dag tjener Apple så mange penge, at de kan betale 105 milliarder dollars årligt i investorudbytte og købe sin aktier tilbage og alligevel have omkring 56 milliarder dollars tilbage, som det var tilfældet ved afslutningen på sidste regnskabskvartal.

iPhonen, som Jobs præsenterede i 2007 med sit legendariske showmanhip, er stadig Apples kerneprodukt. Sidste år stod telefonen for mere end halvdelen af selskabets salg på næsten 400 milliarder dollars.

Resten af Apples omsætning kommer fra andre produkter som Mac-computere, iPads, Apple Watch, AirPods og tjenester som musik- og videostreaming, garantiprogrammer, afgifter fra iPhonens appbutik og de penge, Google betaler for at være standardsøgemaskine på iPhonen.

Selvom de fleste af Apples innovationer kommer fra den tid, hvor Steve Jobs stod ved roret, er de fleste penge blevet tjent under den nuværende CEO, Tim Cook, der overtog jobbet kort inden Jobs døde i oktober 2011. Da Jobs gav depechen videre til Cook havde Apple en markedsværdi på 350 milliarder dollars.

Se også: Test af nyeste iPhones