Ny dansk app kan opdage hudkræft

Ligesom én selv kan ens praktiserende læge ofte være i tvivl, om et nyt modermærke er ondartet eller ej. En ny, dansk app giver dig hurtigt svar på, om der er tale om modermærkekræft.

Ny dansk app kan opdage hudkræft

Den danskudviklede app Dermloop er blevet opkøbt af de danske regioner og kan se ud til at revolutionere området for hudkræft. Nu er målet, at appen skal spredes ud til samtlige danske regioner og på sigt også til USA.Læs også: Ny robottommelfinger skal hjælpe med at øge produktiviteten

Vil give hurtigere og mere effektiv behandling

Der kan være lang ventetid på at komme til at blive tilset af en specialiseret hudlæge, hvis man opdager et mistænkeligt modermærke. Derfor skal den nye danske app Dermloop hjælpe din egen læge med at opdage problematikker relateret til hudkræft hurtigere.

Lægen Niels Kvorning, som er ansat på Herlev og Gentofte Hospital i Region Hovedstaden, har udviklet appen. Den fungerer ved, at ens praktiserende læge tager et billede af et modermærke, hvorefter appen sender det videre til en hudlæge, som hurtigt kan give svar på, om modermærket er ond- eller godartet.

Appen Dermloop Capture, som betjenes af den praktiserende læge. Foto: App Store

“Mit endegyldige mål er, at alle de danskere, der har hudkræft, skal have hurtig og effektiv behandling, mens dem, der ikke fejler noget, får hurtigere svar, siger Niels Kvorning til TV 2.

Det danske sundhedsvæsen bruger ifølge lægen mange penge på speciallæger, og her kan brugen af Dermloop bidrage til at nedbringe brugen af de dyre læger.

Forventer færre biopsier

En anden måde, hvorpå Dermloop kan spare samfundet for en masse penge, er ved at reducere antallet af kirurgiske indgreb i form af biopsier, hvor godartede hudtumorer unødigt fjernes.

”Selvom det er et lille indgreb, er der stadig risiko for infektion, følenedsættelse og ardannelse, og så koster det “en bondegård” for samfundet”, siger han.

Appen Dermloop Learn træner hudlæger i at diagnosticere korrekt gennem appen. Foto: App Store

Niels Kvorning har indtil videre kun fået positiv feedback på sin app, og han håber, at den på sigt vil kunne blive brugt til mere end at opdage hudkræft.

”Der er flere og flere områder, som de praktiserende læger ville kunne klare, hvis bare de fik feedback og hjælp fra en specialist. Vi ved, at almen praksis er enormt presset, men der er meget få, der arbejder på at give dem værktøjer til at hjælpe med det stigende pres. Det håber jeg, at den her app kan være med til”, siger han.

Læs også: Undersøgelse: Brug af smartphone kan forbedre unges humør