EU klar til at udfordre USA og Kina på chipproduktion

Med 320 milliarder kroner i investering vil EU forsøge at sætte sig på 20 procent af chipmarkedet inden 2030 - Kina og USA investerer dog langt mere.

EU klar til at udfordre USA og Kina på chipproduktion

EU har godkendt en lovgivning, der skal styrke Europas position på markedet for halvledere, en lov bedre kendt som Chips Act.

Loven har til formål at skabe bedre mulighed for europæiske lande for at komme ind på markedet for produktion af halvledere, tiltrække investeringer, promovere forskning og innovation og forberede kontinentet på eventuelle kriser i leverandørkæderne i fremtiden.

Se også: Teleselskaber med bedste netværk

EU’s investering i chipproduktion blegner i forhold til USA og Kina

Når bestemmelserne træder i kraft, kommer de med totalt 43 milliarder euro i investeringer, hvoraf 3,3 milliarder skal doneres direkte fra EU’s budget. 43 milliarder euro svarer til cirka 320 milliarder kroner.

Målet er, at den globale markedsandel skal fordobles fra de nuværende 10 procent til mindst 20 procent inden 2030.

Der bliver kamp om markedet i fremtiden. USA vil således investere 400 milliarder kroner i chipproduktion, mens Kina graverne endnu dybere i lommen. Landet har planer om at finde hele 1.000 milliarder kroner frem til at investere i chipproduktion.

Kina er i forvejen verdens største chipproducent, men har udfordringer på grund af de amerikanske sanktioner, der gør det rigtig svært for kinesiske virksomheder at benytte amerikansk patentere teknik til chipproduktionen. Investeringen på 1.000 milliarder skal sikre, at Kina kan blive mere selvforsynende og dermed mindre afhængige ar særligt USA.

Se også: Telefoner med kraftfulde chips

Et marked på 1.000 milliarder dollars i 2030

EU har offentliggjort en fin infografik, der forklarer behovet for chips, fra apparater vi bruger i hverdagen til hovedkomponenter i biler, fly og inden for sundhedssektoren og videre til vigtig infrastruktur som strøm, mobilitet og datakommunikation.

Den globale produktion af mikrochips nåede op i 1.100 milliarder chips i 2021, hvilket er omkring 140 chips per person i verden.

I 2020 producerede Europa 10 procent af dem, hvoraf de 27 procent var til bilindustrien, 22 procent til luftfart/forsvar/sikkerhed og 20 procent til andre industrier.

Smartphones lå ikke engang på top fem. Det marked forventes at komme op på 1.000 milliarder dollars i 2030, og prognosen for alle centrale applikationssektorer stiger hastigt. For eksempel lå det globale marked for chips til smartphones på 116 milliarder dollars i 2020 og forventes at komme op i 210 milliarder dollars i 2030.

Se også: Hvilke telefoner har godt kamera?