Små virksomheder i farezonen for at dreje nøglen om pga. cyberangreb

Mens de store virksomheder forsikrer sig mod hackerangreb, gør de små virksomheder ikke - det kan koste mange virksomheder livet.

Små virksomheder i farezonen for at dreje nøglen om pga. cyberangreb

De store selskaber er blevet bedre til at sikre sig mod cyberangreb, men det betyder bare, at cyberkriminelle flytter blikket over på de mellemstore og små virksomheder, der ikke i samme omfang har mulighed for at forebygge mod cyberangreb.

Hackerangreb kan koste mange små virksomheder livet

Og det kan få alvorlige konsekvenser, lyder det fra ENISA, der er EU’s officielle cybersikkerhedsagentur. Her viser tal, at antallet af cyberangreb er steget markant og for over halvdelen af Europas små og mellemstore virksomheder kan det ende med, at man må dreje nøglen om.

Den seneste rapport fra Center for Cybersikkerhed fra 2021 viser, at truslen fra cyberkriminalitet er meget høj, og at cyberkriminelle siden 2019 især har fokuseret på at udføre målrettede ransomwareangreb, hvor virksomhedens data og systemer gøres utilgængelige, hvorefter hackeren kræver en løsesum for at give offeret adgang til sine data igen.

Se også: Mobilabonnementer til erhverv

For få erhvervskunder sikrer sig mod tab ved cyberangreb

Hos forsikringsselskabet Alm. Brand oplever man samme tendens. På trods af den øgede risiko for cyberangreb er det fortsat kun meget få af forsikringsselskabets erhvervskunder, der har sikret sig mod tab ved cyberangreb.

Lars Braune, direktør i Alm. Brand for Produkt, Pris og portefølje i Forsikring Erhverv forklarer, at i modsætning til de større virksomheder har SMV’erne fortsat til gode at dække sig mod tab og opruste de digitale forsvarsværn, der skal være med til at håndtere cybertruslen. Og bliver virksomheden først udsat for et cyberangreb, får det store konsekvenser. For mindre virksomheder kan det umuliggøre driften og medføre store økonomiske omkostninger”.

Se også: Find billige produkter til smart home

Hotel Koldingfjord ramt af hackerangreb

Som eksempel på virksomhed, der for nylig har været udsat for hackerangreb er blandt andet Hotel Koldingfjord. Der hotel- og bookingsystem, der er drevet af en ekstern leverandør, blev udsat for et hackerangreb. De næste to uger måtte al booking samt registrering af kunder og arrangementer foregå i hånden.

”Kort efter genåbningen af samfundet blev vores systemer lagt ned af et cyberangreb, så det var den værst tænkelige start på sæsonen. Og det har desværre kostet os mange bookinger efter et hårdt år,” siger Peder J. Madsen, direktør hos Hotel Koldingfjord.

Se også: Nyheder om hackerangreb mod erhverv